Antena Căutare

Taranii sunt in pragul disperarii! Culturile au fost distruse de seceta

Aprecierea leului de luni nu inseamna mare lucru pentru taranii romani! Salarii n-au, iar pensiile sunt nesemnificative. Sumele de bani pe care le primesc lunar le ajung fix cat sa-si achite facturile de la utilitati. Asta in cazul fericit in care detin asa ceva. Pana acum se descurcau destul de bine cu ce le ofereau gradinile si campurile. Insa, seceta cumplita din ultima perioada le-a distrus totul. Rezervele de anul trecut le mai ajung o perioada, dar n-au nici cea mai mica idee cum se vor descurca pana la anul.

Doar sudoarea de pe fruntile oamenilor mai uda pamantul. Din cer n-a mai picat un strop de mai bine de doua luni.

E dispare mare printre tarani. Daca in alti ani, cu recoltile din curti, reuseau sa umple camara si hambarul, anul acesta se vad nevoiti sa reziste cu proviziile de anul trecut. Recolta de porumb si cea de grau sunt si ele la pamant.

De fapt, aproape intreaga suprafata agricola a tarii este compromisa de seceta. In Baragan, dar si in est si sud-est, nivelul de apa infiltrata la o adancime de un metru este mai mic ca niciodata.

"Cu banii pe care i-am cheltuit, daca luam cereale astea, imi ajungea tot anul", a spus un agricultor.

O salvare ar fi venit prin sistemul de irigatii care in ultimii 20 de ani aproape a disparut.

"Am fost de acord sa se solicite Comisiei Europene acordarea de plati in avans de pana la 50% din valoarea platilor directe pentru agricultura", a declarat premierul Romaniei, Victor Ponta.

"Din pacate, nu putem sa venim decat cu o procedura pe termen mediu si lung de a combate seceta prin refacerea sistemului de irigatii", spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Pana atunci, insa, oamenii nu mai pot decat sa spere si sa se roage sa ploua, pentru a salva, macar partial, recolta de anul acesta.

Programul "Cornul si laptele" se modifica. Elevii cu intoleranta la lactoza si gluten vor primi produse specia... Romania nu scapa de canicula nici in august, nici in septembrie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x