- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
România este amenințată de un cutremur major, iar veștile din partea Institutului pentru Fizica Pământului sunt proaste, întrucât echipamentele pe care le folosesc pentru a localiza seismele încetează să mai funcționeze rând pe rând.
În timp ce cutremurele din Vrancea sunt tot mai dese, birocraţia din Ministerul Cercetării, care trebuie să deconteze cheltuielile, întârzie banii pentru reparaţii şi salarii. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când reţeaua seismică din România nu funcţionează. Şi asta la doar două zile de la producerea celui mai puternic cutremur din acest an.
Unul după altul, cele 150 de puncte de monitorizare, centralizate la 10 observatoare seismice, încep să cedeze. Iar Institutul pentru Fizica Pământului nu mai are bani să le repare. Nici fonduri pentru salariile celor 115 specialişti nu mai sunt, pentru ca Ministerul Cercetării nu le-a mai virat încă din ianuarie.
România este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, iar cutremurele din Vrancea devin tot mai periculoase, întrucât tind să devină din ce în ce mai adânci, în zona Vrancea, ceea ce înseamnă că produc pagube mai mari când ajung la suprafaţă. În cazul unui cutremur major, nefuncţionarea reţelei seismice poate fi devastatoare: blochează alertarea instituţiilor de urgenţă şi împiedică despăgubirea victimelor.
Aproximativ un milion şi jumătate de lei are Institutul pentru Fizica Pământului de recuperat de la Ministerul Cercetării. Ministrul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Vremea 28 aprilie. Se anunță un weekend cu MARI SURPRIZE! Vremea o ia razna în următoarele ore!... Vești extraordinare pentru femeile care rămân însărcinate! Ar putea primi bani de la stat! Care ar putea fi suma acordat...