Buna Vestire, sărbătoare rânduită în cinstea Maicii Domnului, este sărbătorită de Biserica Ortodoxă la 25 martie.
Sărbătoarea Bunei Vestiri este legată ca idee și semnificație de vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret, când i se închină cu cuvintele: "Bucură-te ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei" (Luca 1, 28).
Evanghelia Sfântului Apostol și Evanghelist Luca arată cum Arhanghelul Gavriil a fost trimis către Fecioara Maria din Nazaret pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor (Luca 1, 26-38).
După o viețuire de 12 ani în Templul din Ierusalim, Fecioara Maria a fost încredințată unui bătrân drept numit Iosif, sub rânduiala însoțirii, dar pentru păzirea fecioriei celei care L-a născut pe Dumnezeu.
Despre cum a fost ales acel bărbat, tradiția Bisericii arată că s-a făcut în acest fel: din casa și din seminția lui David au fost aleși bărbați fără femei, iar toiegele lor au fost puse în altar; al cărui toiag a înverzit, acela a fost ales pentru a i se încredința Fecioara Maria.
Dreptul Iosif a luat-o în casa sa din Nazaretul Galileii. Aici, pe când se afla la rugăciune, a primit vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, precum că a aflat har înaintea lui Dumnezeu, dovedindu-se vrednică să aducă în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Obiceiuri şi superstiţii de Buna Vestire
Este prima zi de la începutul postului Paştelui când se dă dezlegare la peşte. Iar cine mănâncă peşte în această zi va fi sprinten şi sănătos tot anul. Buna Vestire este şi ziua în care, tradiţia spune, că nu trebuie să ne certăm, sub nicio formă. Ca să fim feriţi de necazuri tot anul.
În Bucovina, de exemplu, şi în multe zone din Muntenia, femeile trebuie să se trezească devreme şi să pună în faţa uşii pâine, sare şi apă. Iar la prânz, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac. Gest aduce spor şi sănătate.
În Transilvania, se păstrează un alt obicei. De seara, se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se scoală primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori, în timp ce face zgomot cu clopoţeii. Aşa se alungă energiile negative, dar şi bolile.
Buna Vestire, pe lângă semnificaţia creştină este şi o sărbătoare a primăverii. Cucul cântă astăzi pentru prima dată în an. Tot astăzi se fac însă şi previziuni meteorologice. Mai exact, se spune că aşa cum este vremea de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte.