Duminică, creștinii-ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, fiind și dezlegare la brânză, lapte, ouă şi peşte. Fiind și un protector al prieteniei, în această zi, creștinii nu au voie să spună nicio vorbă răutăcioasă sau vreo critică aproapelui.
Păreau a avea pioșenie creștină, dar banul, ochiul dracului, i-a ispitit! O româncă şi un cetăţean din Republica Moldova, arestaţi în Italia, după ce au furat bani din cutia milei
Sfântul Ierarh Sofronie, patriarhul Ierusalimului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 martie. S-a născut în Damasc, Siria, în a doua jumătate a secolului al VI-lea.
Să nu faci asta DUMINICĂ, e mare păcat în POST! A învăţat la şcolile renumite din vremea sa şi a intrat în monahism în mănăstirea Sfântului Teodosie, începătorul vieţii de obşte, din apropierea Ierusalimului. L-a avut ca îndrumător pe pustnicul Ioan Moscul - autorul valoroasei lucrări "Limonarul" (Livada duhovnicească). A călătorit cu dascălul său în Răsărit şi în Apus (ajungând până la Roma) iar după moartea pustnicului Ioan s-a întors la Ierusalim.
Să nu faci asta DUMINICĂ, e mare păcat în POST! După moartea patriarhului Ierusalimului, Zaharia, Sfântul Sofronie a urmat în scaunul patriarhal, în anul 634. S-a făcut cunoscut ca un mare apărător al dreptei credinţe, în acea vreme Biserica fiind tulburată de erezii, susţinută atât de patriarhul Constantinopolului, cât şi de papa Honorius.
În anul 638 după ce arabii au cucerit Ierusalimul, Sfântul Sofronie a încheiat cu califul Omar un pact prin care erau recunoscute libertăţile civile şi religioase ale creştinilor şi evreilor în schimbul plătirii unui tribut. În acelaşi an, 638, Sfântul Sofronie a plecat în "Ierusalimul cel de sus".