Antena Căutare

Sărbătoare 17 iunie 2023. Ce sfinți sunt prăznuiți, conform calendarului ortodox. Este dezlegare la pește

La sărbătoarea de azi, 17 iunie 2023, sunt prăznuiți Sfintii Mucenici Manuil, Savel și Ismail. De asemenea, este zi cu dezlegare la pește.

colaj de imagini cu un preot si lumanari Galerie
La sărbătoarea de azi, 17 iunie 2023, sunt prăznuiți Sfintii Mucenici Manuil, Savel și Ismail. De asemenea, este zi cu dezlegare la pește. | Shutterstock.com

Pe 17, 18 și 19 iunie 2023 este dezlegare la pește conform calendarului ortodox. Sâmbătă, 17 iunie 2023, sunt prăznuiți Sfinții Manuil, Savel și Ismail. Iată cine sunt aceștia și ce se mănâncă la sărbătoarea de azi.

Sărbătoarea de azi 17 iunie 2023. Ce sfinți sunt prăznuiți, conform calendarului ortodox

Sfinții Manuil, Savel și Ismail au fost trei frați persani, născuți din tată păgân și mama creștină. Ei au fost botezați din dorința mamei sale în credința creștină.

Frații Manuil, Savel și Ismail au fost ofițeri la curtea împăratului persan. Ei sunt cei pe care acesta i-a trimis la împăratul Iulian Apostatul pentru a negocia și consfinți un tratat de pace.

La vremea respectivă, se ținea un festival pâgân la Calcedon. Pentru asta, împăratul Iulian Apostatul aducea jertfe idolilor, la fel cum făceau și nobilii săi. Frații au lipsit de la această sărbătoare, declarând că sunt creștini și că nu jertfesc idolilor.

Citește și: Rugăciunea care trebuie rostită astăzi, de Înălţarea Domnului. Ce minuni face pentru credincioși

Această declarație le-a adus o pedeapsă, căci împăratul roman i-a trimis în temniță, unde au fost supuși unor chinuri de neimaginat. În timp ce erau torturați, ei i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru chinurile lor.

"Iisuse preadulce, scumpe ne sunt nouă aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tău!", sunt cuvintele pentru care Dumnezeu s-a înduplecat și a trimis un înger. Îngerul s-a pogorât din cer și a luat durerea celor trei frați, care sunt prăznuiți la sărbătoarea de azi, 17 iunie 2023.

Pentru că nu a reușit să-i convingă pe Sfinții Manuil, Savel și Ismail să-i cinstească idolii, împăratul Iulian Apostatul a poruncit să fie executați prin tăierea capului. Ulterior, trupurile neînsuflețite urmau să fie incinerate.

În momentul în care cei trei frați au fost uciși, pâmântul s-a cutremurat, apoi s-a deschis și a înghițit trupurile mucenicilor din fața păgânilor, care voiau să le ardă.

Mai târziu, pământul a scos la iveală cadavrele Sfinților Manuil, Savel și Ismail. Creștinii s-au îngrijit de ele și le-au îngropat cu cinste.

Citește și: Rugăciuni pentru reușita la examen. Cele mai puternice rugăciuni rostite de elevi și părinți

Când e dezlegare la pește în iunie

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă hrană fără ulei. În zilele de marți și joi e dezlegare la hrană gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminică se mănâncă pește.

Dezlegarea la pește este și pe 24 iunie, atunci când e sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, conform crestinortodox.

Citește și: Rusalii 2023. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi. Este cea mai puternică rugăciune și îți va îndeplini toate dorințele

Un băiat, de 14 ani, a trecut înot râul Prut, pentru a ajunge la părinții lui stabiliți în Italia. Poliția de frontieră ... Cum arată cea mai sexy profesoară de matematică. Tânăra are 26 de ani, e româncă și face furori pe TikTok! VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x