Antena Căutare

Scad bursele de merit în ianuarie 2024. Ce sume vor primi elevii cu note mari

Bursa de merit pentru luna decembrie ar urma să depășească suma de 330 de lei, până la 343 de lei, cu o diferență mai mică de 100 de lei față de pragul minim impus de legislație. De ce se întâmplă asta.

imagine cu elevi pe bancile scolii care asteapta bursa de merit din ianuarie 2024 Galerie
Scad bursele de merit în ianuarie 2024. | Hepta.ro

Conform informațiilor obținute de Edupedu.ro de la secretarul de stat Florian Lixandru, elevii din întreaga țară ar trebui să primească bursele de merit pe data de 15 ianuarie, după ce sumele necesare au fost transmise către școli prin intermediul inspectoratelor școlare.

Citește și: Pedepse dure pentru profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă. Anunțul făcut de Ministerul Educației

Cum se calculează bursele pentru 15 ianuarie 2024

Calculele realizate pe baza formulei din metodologia de acordare a burselor pentru perioada 2023-2024 indică faptul că bursa de merit ar putea varia între 330 și 343 de lei, în funcție de modul în care fiecare inspectorat școlar raportează zilele de vacanță din luna decembrie.

În luna noiembrie a anului 2023, la prima tranșă de acordare a burselor pentru acest an școlar, peste 1,28 de milioane de elevi au beneficiat de aceste ajutoare financiare, marcând astfel o premieră în sistemul de învățământ din România, potrivit RomaniaTV.

„Atât banii pentru salarii, cât și cei de burse sunt pe traseu. Astăzi vor ajunge la inspectorate”, spune joi, 11 ianuarie, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru pentru Edupedu.

Calcul burse de merit ianuarie 2024: Calculul utilizează formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Pentru bursa din ianuarie, există două modele distincte de calcul, influențate de numărul de zile de vacanță. Formula de calcul a bursei de merit implică atât numărul de zile de cursuri, cât și numărul de zile de vacanță. Conform acestor calcule, suma ar putea oscila între 330 și 343 de lei, variind în funcție de metodologia aplicată de fiecare inspectorat școlar în evaluarea zilelor libere din luna decembrie.

Citește și: Codul sacru cu care atragi mai mulți bani în viața ta. Accesezi divinitatea cu ajutorul lui

„În legea bugetului sunt prevăzute sumele necesare pentru aceste burse, iar Ministerul Educației a comunicat Ministerului Finanțelor sumele pe fiecare județ în parte. Mai departe responsabilitatea pentru finanțarea acestor burse revine consiliilor locale care ar trebui să facă deschideri de finanțare pentru școlile private din jurisdicția lor”, spune Lixandru.

Citește și: Diferenţa dintre preţurile din Germania şi cele din România. Doi români au făcut un experiment, iar clipul face senzație

Când are loc Revelionul pe stil vechi. Vor fi petreceri și focuri de artificii peste tot în țară... Locul de muncă plătit cu 700 de lei pe zi. Angajatorul oferă două mese pe zi, precum și bani pentru chirie. Ce presupune...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x