Daca in luna ianuarie cu 20 de lei cumparam aproape 2 kilograme si jumatate de carne de pui, astazi, cu aceiasi bani, nu putem cumpara nici 2 kilograme de carne. Mai exact, carnea de pui s-a scumpit de la inceputul anului cu 23 de procente, iar preturile vor continua sa creasca. Producatorii se plang ca furajele s-au scumpit cu 35% in ultimele doua luni. In plus, gazele naturale costa cu 10% mai mult de la jumatatea lui septembrie.
"Aceste cresteri din amonte ar trebui sa duca la o crestere de minim 20% la poarta fermei. Este prima data de cand puiul solicita o crestere de pret pentru ca ca efectiv nu mai rezista", a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.
In prezent, fiecare roman consuma pe luna putin peste 4 kilograme de carne si produse din carne, la aproape jumatate fata de un european. In ultimii patru ani, romanii s-au orientat catre legume si cumpara pe luna aproximativ 8 kilograme, cu jumatate de kilogram mai mult fata de 2008.
SPECIAL! Arhiepiscopia Timisoarei, conectata la robinetul UE: afaceri ilegale, delapidari de fonduri, amenintari... Hartia igienica si sapunul, produse de lux in scolile din Romania...