Antena Căutare

Se anunţă o zi de foc, cu 40 de grade Celsius. Opt metode pentru a suporta mai uşor căldura. A șasea e ESENȚIALĂ dacă ieși din casă

Pe timp de caniculă, activitățile zilnice pot fi continuate, dar organismul este pus la grea încercare. Iată opt metode prin care temperaturile ridicate pot fi suportate mai ușor.

Pe timp de caniculă, activitățile zilnice pot fi continuate, dar organismul este pus la grea încercare. Iată opt metode prin care temperaturile ridicate pot fi suportate mai ușor.

Felul în care reacționează organismul la căldură depinde de datele genetice și de metabolismul fiecăruia. Câteva recomandări de ordin general se potrivesc totuși tuturor.

1. Sunt contraindicate eforturile mari în orele cele mai călduroase. Cumpărăturile se pot face dimineața sau la sfârșitul zilei. Nu se recomandă nici activități sportive, mai ales după o perioadă de inactivitate. Cei care fac regulat sport trebuie să știe că ritmul cardiac poate crește de la zece la 15 pulsații pe minut, așa încât este bine ca activitatea sportivă să crească progresiv.

2. Este necesară adaptarea condițiilor ambientale. Storurile trebuie coborâte, iar draperiile, trase în timpul zilei. Camerele se aerisesc dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Este recomandabil ca geamurile să fie lăsate noaptea deschise. Fiindcă aragazul produce și el căldură, vara este vremea mâncărurilor reci. Nu strică nici un aparat de aer condiționat.

3. Unul dintre mecanismele prin care corpul își reglează temperatura internă este transpirația, proces important care nu trebuie oprit. Pierderile de lichid trebuie compensate cu aporturi hidrice semnificative și regulate (cel puțin doi litri pe zi), precum și printr-o alimentație bogată în fructe și legume. Dușurile cu apă călduță — și chiar rece pentru cine suportă — fac să scadă temperatura corporală. O batistă umedă aplicată pe tâmple și la încheietura mâinii, dar și o picătură de apă de colonie sporesc și ele gradul de confort.

4. Nu se recomandă expunerea directă la soare, deși tentația unei băuturi răcoritoare pe o terasă este mare. Nici lucrul în grădină la orele fierbinți nu este indicat, cine se aventurează să facă acest lucru riscând să îi fie rău, să aibă greață și dureri de cap. În timpul celor mai călduroase ore este bine să se stea în interior sau afară, la umbră, sub un copac, unde circulă mai mult aer proaspăt.

5. Alcoolul și căldura nu se potrivesc deloc, așa încât se recomandă evitarea băuturilor alcoolice, deși efectul imediat este potolirea setei.

6. Pe caniculă este bine să se poarte haine largi, din fibre naturale (bumbac sau in). Materialele sintetice se lipesc de piele, lucru extrem de neplăcut, accentuând transpirația. Ele pot provoca și iritații cutanate. Este indicată și purtarea pălăriilor cu boruri mari, a șepcilor sau a bandanelor.

7. Pe cât posibil, este bine să se evite locurile aglomerate, mai ales dacă este vorba de spații închise.

8. Înainte de plecarea cu mașina se recomandă aerisirea ei și ar fi bine ca drumurile lungi să fie amânate. Transportul în comun este de evitat în orele cele mai călduroase, dar, dacă nu se poate astfel, o sticlă cu apă trebuie să fie mereu la îndemână.

El este haiducul maidanelor și are o poveste de-a dreptul emoționantă! Un român refuză să cerșească, deși a pierdut tot!... Inundații, caniculă și cutremure! Un nou seism a zguduit Vrancea miercuri dimineața...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x