Se dă lege! Ce categorie de pensionari va primi încă o pensie pe lângă pensia pentru limită de vârstă. Cui i se va umple portofelul de bani

 

Se dă lege! A venit și răsplata pentru cei care au muncit o viață întreagă! Mai multe drepturi și încă o pensie pe lângă pensia pentru limită de vârstă pentru această categorie de pensionari! Vezi dacă te încadrezi și tu

Drepturile acestei categorii de pensionari au fost revizuite și îmbunătățite într-o nouă lege care are ca obiectiv să recompenseze așa cum se cuvine persoanele care au lucrat într-un anumit domeniu

Este vorba despre drepturile militarilor şi veteranilor participanţi la acţiunile militare din ţară şi străinătate. 
Practic, noua lege va înlocui OUT nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, ordonanţă care va fi abrogate în momentul în care noul act normativ va fi aprobat în Parlament şi promulgat de preşedintele ţării.

 Cei care au inițiat legea propun pentru început o delimitare a persoanelor care au participat la acţiuni militare pe teritoriul naţional şi cele care au participat la acţiuni militare în afara teritoriului naţional.

Astfel, noua lege va fi pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Prezentul act normativ se referă însă şi la drepturile familiei militarilor care au fost în misiuni de război în străinătate, chiar dacă acesta a fost participant-devenit veteran, rănit sau şi-a pierdut viaţa.

Răniţii, angajaţii care au suferit vătămări corporale sau au avut afecţiuni fizice sau psihice în urma acţiunilor militare, beneficiază de o indemnizaţie lunară egală cu două câştiguri salariale medii brute.

Copiii şi soţiile militarilor şi civililor invalizi au prioritate la înscrierea în creşele şi grădiniţele de stat, beneficiază de transferarea sau înscrierea la şcolile/instituţiile de învăţământ militare, preuniversitare sau universitare, primesc bursă lunară până la 26 de ani, pot fi încadraţi în unităţile MApN dacă îndeplinesc condiţiile, sau în posturile de personal contractual.

Soţia personalului cu grad I şi II de invaliditate, încadrată în funcţii militare conform legii, beneficiază de pensie de serviciu dacă iese la pensie la limita de vârstă şi are o vechime de 25 de ani.

Noua lege va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI