Căutare Live

Se schimbă condițiile pentru avansul la programul ”Noua casă”. De ce tinerilor le va fi tot mai greu să-și cumpere o locuință

Programul ”Noua Casă”, ce înlocuiește ”Prima Casă”, a fost așteptat cu interes de mii de români, însă acesta va fi mai greu de accesat, întrucât pentru achiziția unei locuințe este nevoie de un avans de cel puțin 15 la sută. 

Se schimbă condițiile pentru avansul la programul ”Noua casă”. De ce tinerilor le va fi tot mai greu să-și cumpere o locuință

Deși mulți oameni au spus că acest program va duce la o explozie a prețurilor apartamentelor, acum, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că nu mulți tineri își vor permite să achite noul avans, mai ales că suma maximă pe care o pot obține este de 140.000 de euro.

El a explicat că plafonul crește tocmai pentru a veni în întâmpinarea unei situații deja prezente pe piața imobiliară și de asemenea, a precizat că se păstrează condiția ca locuința achiziționată să fie prima casă.

Programul Prima Casă reîncepe în România. Noile condiții de accesare a creditelor pentru locuințe îi dezavantajează pe români

Specialiștii în imobiliare sunt destul de sceptici în ceea ce privește eficiența acestui program. Antoanela Comșa, dezvoltator imobiliar, spune că mulți tineri vor fi scoși din joc fiindcă, pe lângă scumpire, vine și creșterea avansului, iar ei nu-și vor permite. Ea e de părere că e posibil ca cei care apelează la program să se îndatoreze foarte mult tocmai pentru că locuințele se vor scumpi accelerat.

”Probabil că această majorare a plafonului şi garantarea de către stat a 80% din valoare, pe mulţi tineri îi va scoate din cărţi. Această garanţie din partea fondului ajută în primul rând băncile. Acest lucru va duce probabil la o scumpire a garsonierelor şi a apartamentelor de două camere. Au fost ţări unde această măsură a dus la creşterea cu până la 20% a preţului locuinţelor. Există această posibilitate pentru că, din fericire, spun eu, pentru noi dezvoltatorii, există o cerere de locuinţă”, a spus Antoanela Comşa, potrivit Antena 3.

VIDEO | Selly și-a prezentat noua casă întregii lumi! Cum arată apartamentul de lux în care locuiește celebrul vlogger!

Mai mult, analistul imobilizar Georgian Marcu subliniază faptul că acest program, care a fost introdus ca unul social, își pierde scopul pentru care a fost creat. Nu mai ajută categoriile sociale devaforizate, avertizează el.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Infecțiile cu noul coronavirus scapă de sub control. Avertismentul unui medic: ”Transmiterea comunitară este rapidă și e...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri