Antena Căutare

Programul Prima Casă reîncepe în România. Noile condiții de accesare a creditelor pentru locuințe îi dezavantajează pe români

"Prima casa" se transformă în "Noua casă" și urmează ca noul program să fie relansat pe piață cât de curând. Se schimbă, însă, numeroase aspecte pentru creditul acordat cu ajutorul statului celor care vor să-și cumpere o locuință. Plafonul ar putea crește semnificativ, iar românii vor avea doar de pierdut, susține un consilier BNR.

Programul Prima Casă reîncepe în România. Noile condiții de accesare a creditelor pentru locuințe îi dezavantajează pe români
Programul Prima Casă reîncepe în România

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR a explicar care sunt noile condiții din programul ''Prima casă'', redenumit din acest an ''Noua casă''.

Creșterea plafonului în programul Prima Casa, dezavantaj pentru români

Acesta a explicat, la Antena 3, că posibila majorare a plafonului pentru creditele de locuințe noi, de la 70.000 de euro, la cel puţin 140.000 de euro, a atras numeroase critici și favorizează dezvoltatorii imobiliari în detrimentul clientului, adică al celui care vrea să-și cumpere o casă prin credit cu bani de la stat.

Citește și: Dublarea alocațiilor, posibilă după impozitarea pensiilor speciale? Ce spune ministrul de Finanțe: ”Va exista o creștere!”

''Programul Prima Casă a apărut în criza precedentă şi a jucat un rol foarte mare, atât în creditarea imobiliară, cât şi în faptul că multe familii s-au mutat în casă nouă. Programul a obosit acum şi dacă a obosit, probabil că trebuia să vină şi sfârşitul.

Cu ce vine noul program şi unde au apărut discuţii? Sunt foarte importante lucrurile legate de piaţa imobiliară, pentru că dacă noi când vorbim de rata inflaţiei, inflaţia nu se referă la ce întâmplă pe piaţa imobiliară, pentru că preţurile caselor nu sunt în coşul de consum. În schimb, la ceea ce se întâmplă cu costul vieţii în această ţară este legat de piaţa imobilară, pentru că în costul vieţii, la coşul de consum, se adaugă şi piaţa imobiliară.

Guvernul a plecat de la un plafon de 70.000 de euro şi vrea să îl dubleze la 140.000. Problema pe care a ridicat-o Eugen Rădulescu şi o subliniez şi eu este la atenţie. Atenţie la un studiu de impact care trebuie făcut, pentru că dacă dublarea de la 70.000 la 140.000 ar putea să aducă o schimbare pe piaţa imobiliară şi să vedem o scumpire a caselor şi asta nu ar fi un lucru bun, chiar dacă pe de altă parte se face un lucru bun, că intervine un program în ajutorul chiar şi al dezvoltatorilor. E nevoie ca să ajungă oamenii în case noi. E nevoie de dezvoltatori de case noi. Dacă ei sunt sprijiniţi, nu e nicio problemă. Să fie sprijiniţi şi cei care cumpără casele.

Consilier BNR: S-au cumpărat case de vacanță cu bani din Prima Casă

Guvernul trebuie să stabilească bine ce obiective are, pentru că Prima Casă, un program care a plecat ţintit către ajutorul celor care vor o casă nouă şi în criză a fost de un real ajutor, până la urma s-a ajuns că pe programul Prima Casă s-au cumpărat case de vacanţă, sau chiar case de investiţii, de închiriat. Nu ar fi deloc recomandabil să se ajungă şi cu acest program Noua Casă, tot acolo.

1 milion de case, deficit în România

Avem un deficit de 1 milion de case în România, înseamnă că sunt oameni care îşi doresc o casă a familiei şi care ar vrea să se mute într-o casă a familiei şi nu au banii necesari. Problema este dacă să îi ajutăm pe ei, ca să nu se ducă ajutorul în altă parte.

Lumea este într-o vreme în care pieţele libere îşi cam semnează sfârşitul. Vedem foarte multe pieţe în care statul intervine cu stimulente, ajutoare. Se schimbă lumea!'', a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Cum explică Raed Arafat explozia de cazuri de COVID-19: ”Măsurile de prevenție au fost uitate de populație!” ... Dublarea alocațiilor, posibilă după impozitarea pensiilor speciale? Ce spune ministrul de Finanțe: ”Va exista o creștere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x