Seceta îi aduce pe agricultori la sapă de lemn. E cea mai secetoasă toamnă din ultimii 60 de ani. În unele zone, n-a mai plouat de astă-vară. Iar cei care au sădit pământul au cheltuit degeaba, pentru că nimic nu încolţeşte. În lipsa irigaţiilor, şi a precipitaţiilor, fermierii caută soluţii să îşi salveze recoltele.
În sudul ţării, pământul e ca betonul. Atât de tare s-a uscat. intră anim seceta 50 de centimetri În aceste condiţii, şi recolta de anul viitor stă sub semnul întrebării.
Discul de acolo, are cinci tone, cât e de greu, nu intră deloc în pământ.
De vreo 3-4 ori şi nici atunci nu se pregăteşte nimic. E nevoie de cel puţin 80-100 de litri de apă pe metru pătrat ca să răsară ceva. Grâul, orzul şi rapiţa semănate la patru centimetri în sol, ar fi trebuit să apară la vremea asta. Dar aşa cum e drumul, sunt şi ogoarele. Negre. Nici măcar buruienile nu mai cresc, iar animalele nu mai au ce să mănânce.
Nu ne-am mai confruntat cu o secetă atât de mare din 2011, când n-a plouat şase luni la rând. Mai rău este că, în lipsa ploilor, nu avem nici soluţii. Doar 1,3 la sută din suprafaţa arabilă a României este irigată. O suprafaţă de două ori mai mică decât a Bulgariei şi de douăzeci de ori mai mică decât a Italiei.
”Nu suntem pregătiţi pentru asta, s-a irigat şi se irigă foarte puţin în comparaţie cu nevoile de irigaţie ale ţării.”, a declarat Nicolae Sitaru, fermier din Ialomița.
200 de agricultori s-au întâlnit astăzi să caute rezolvări. În timp ce olandezii şi nemţii fac perdele forestiere şi iazuri la marginea ogoarelor, în lipsa banilor, ai noştri au prea puţine soluţii pentru a păstra umiditatea solului.
După octombrie, noiembrie ar putea deveni una dintre cele mai secetoase din ultimii 60 de ani. În următoarele trei săptămâni, nu va ploua în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi sudul Banatului.