Antena Căutare

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni

Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaște se află la Catedrala din Iași.

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni | hepta.ro

Chiar dacă anul acesta nu se organizează pelerinaje pentru preamărirea Sfintei Parascheva, credincioșii au fost rugați de Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu să își păstreze calmul și liniștea. Slujba, care urmează să fie oficiată în curtea Catedralei de la Iași, se va face cu un număr limitat de creidncioși, pentru a respecta normele de distanțare socială.

Viața Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în Epivat, lângă Constantinopol, crescând într-o familie foarte credincioasă. În adolescență, își urmează chemarea și ajunge la Constantinopol, la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea unde se bucură de viața duhovnicească.

După ce merge la Ierusalim, aceasta rămâne la o mănăstire de maici din Iordan. Într-o noapte i se arată în vis un înger care o îndeamnă să se întoarcă la familia ei. La doar 27 de ani, Parascheva trece în neființă. Se spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva îi ajută mereu pe cei aflați la nevoie, care se roagă cu ardoare și credință.

Articolul continuă după reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Din bătrâni, mai ales la sate, se păstrează anumite tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători. Credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți din familiile lor.

Ei nu trebuie să împartă fructe și legume cu cruce, cum spuneau strămoșii, dar nici nuci, pepeni sau castraveți. Se dau de pomană fructe și alimente de sezon, cum ar fi grâu nou, pâine, lipii, vin roșu și must.

Având în vedere că această mare sărbătoare mai este cunoascută și ca “Vinerea celor 12 vineri” sau “Vinerea Mare de Toamnă”, pentru că Sfânta Parascheva era cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, se spune că sfânta le va ajuta pe tinerele ajunse la vârsta măritișului să se căsătorească cu cel care le este sortit de Dumnezeu.

De asemenea, femeile însărcinate sut și ele ocrotite de Sfânta Parascheva, fiind îndemnate de bătrâni să dea de pomană unor copii nevoiași pentru ca propiul lor copil să fie ferit de toate bolile atunci când se va naște.

Se spune că în funcție de cum este vremea de Sfânta Parascheva ne putem da seama cum va fi iarna. Dacă oile dorm îngrămădite, iarna va fi lungă și geroasă, dar dacă ele dorm răsfirate, iarna ce vine va fi blândă.

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva

În această zi de sărbătoare, credincioșii nu trebuie să facă treburi gospodărești precum spălat, călcat sau gătit. De asemenea, femeile nu trebuie să coasă sau să toarcă. Ciobanii trebuie să lase oricare alte îndeletniciri și să se ocupe strict de pregătirea oilor pentru iarnă.

Din strămoși, se spune că femeile care vor munci de Sfânta Parascheva vor avea negi la mâini, iar bărbaților le va fi casa lovită de trăsnet.

În această sfântă zi de sărbătoare, nu trebuie să fi zgârcit, iar dacă cineva îți solicită ajutorul, trebuie să i-l acorzi cu toată inima.

Oricât de frig ar fi în ziua prăznuirii Sfintei Parascheva, nu este bine să se facă încă focul în case. Cei care fac focul la sobă vor suferi de dureri de cap și de ochi.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x