Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit în 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului.
Sfântul Ilie mai este cunoscut de către creștini și ca sfântul care aduce ploile. Prin rugăciunile sale, se spune că a salvat poporul din Israel, după ce timp de trei ani și jumătate a fost secetă. Numeroase tradiții și obiceiuri sunt legate de Sfântul Ilie.
Acesta s-a născut și a trăit pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Se spune că Sovac, tatăl lui, a văzut, la naşterea lui Ilie, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără.
Preoții templului din Ierusalim au considerat că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru a-I sluji.
CE NU AI VOIE SĂ FACI DE SFÂNTUL ILIE:
Pe vreme de furtună, este interzis să te adăpostești sub lemn de carpen, deparece diavolii se ascund în aces lemn.
Dacă este furtună, se spune că nu trebuie să se deschidă ușile și geamurile, ca să nu intre în casă diavolii care fug de Sfântul Ilie.
Femeile seceră grâu pe care îl fierb și îl consumă cu miere.
Pentru sănătate, oamenii mănâncă în multe zone fructe proaspete. Merele se duc la biserică, apoi se consumă. Cine mănâncă mere înainte să le ducă la biserică va avea parte numai de mere pe lumea cealaltă.
Se spune că dacă tună de Sfântul Ilie, alunele seacă, iar fructele fac viermi.
Nu se lucrează câmpul de Sfântul Ilie, de teama trăznetelor și a grindinei. De asemenea, nu se coase și nu se spală.
Singurul român decorat de Regina Elisabeta a Marii Britanii! Florin s-a luptat cu teroriştii în timpul atacului din iuni... Vestea momentului pentru români! Ce se întâmplă cu PREȚUL gazelor, de la 1 august...