Antena Căutare

Sfântul Vasile 2022: tradiții și superstiții pe 1 ianuarie. Cum îți verifici norocul în dragoste la sărbătoarea de azi

Anul 2022 începe cu o mare sărbătoare: Sfântul Vasile. Pe 1 ianuarie, enoriașii îl prăznuiesc pe unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii ortodoxe. Bineînțeles, prima zi a Anului Nou este marcată de o mulțime de tradiții și superstiții. Află de pe a1.ro ce e bine să faci azi și ce nu.

colaj de imagini cu sfantul vasile, o batrana in biserica si lumanari aprinse Galerie
Anul 2022 începe cu o mare sărbătoare: Sfântul Vasile. Pe 1 ianuarie, enoriașii îl prăznuiesc pe unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii ortodoxe. Bineînțeles, prima zi a Anului Nou este marcată de o mulțime de tradiții și superstiții. Află de pe a1.ro ce e bine să faci azi și ce nu | Shutterstock.com

Sfântul Vasile este păzitorul de duhuri rele și se crede că a trăit în anul 330, în vremea Împăratului Constantin. Sfântul Vasile cel Mare a crescut într-o familie numeroasă, compusă din patru surori și patru frați.

Vasile, tatăl său, este cel care s-a ocupat de educația celor 9 copii, pe care i-a îndemnat să ia calea lui Dumnezeu. Astfel, cinci dintre ei au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, care este bunica Sfântului Vasile cel Mare.

Citește și: Revelion 2022: Felicitări cu mesaje ”La mulți ani 2022” sau ”Un an nou fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp, Facebook de Anul Nou

Sărbătoare azi, 1 ianuarie 2021: Cine este Sfântul Vasile

Sfântul Vasile a studiat la Cezareea Capadociei, acolo unde și-a însușit tot ce era mai bun din cultura păgână. În anul 356 revine în țară și devine profesor de retorică.

Însă nu durează mult până renunță la această profesie și se dedică monahismului. A călătorit prin Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia din dorința de a cunoaște monahismul.

Mai mult, Sfântul Vasile a luptat împotriva pnevmatomahilor, cei care negau dumnezeirea Sfântului Duh. Pe lângă asta, Sfântul Vasile cel Mare a practicat milostenia. El a creat un așezământ, numit Vasiliada, unde îi hrănea și ajuta pe cei înfometați și abandonați.

Citește și: Revelion 2022: program magazine și mall-uri. Supermarketurile și centrele comerciale deschise pe 1 și 2 ianuarie, de Anul Nou

Sfântul Vasile 2022: Tradiții și superstiții la sărbătoare de azi, 1 ianuarie

Ziua de 1 ianuarie, când este sărbătoarea Sfântul Vasile în calendarul ortodox, este marcată de o multitudine de tradiții și superstiții. Unele dintre ele au legătură și cu Anul Nou/ Revelionul.

Iată ce poți face pe 1 ianuarie pentru a-ți afla soarta în dragoste și pentru a avea noroc tot anul 2022:

Tradiții de Sfântul Vasile 2022

Pe 1 ianuarie 2022, tradiția spune ca fetele nemăritate să împletească o crenguță de măr, pe care să pună busuioc, batistă, o pară argintată, un inel și mărgele.

Apoi, aceste crenguțe trebuie să fie ascunde afară. Dacă a doua zi, fetele găsesc rămurelele cu brumă, atunci se vor căsători cu un om bogat.

Dacă acestea nu au pic de brumă, asta înseamnă că se vor cununa cu unul sărac. Tot pentru găsirea dragostei, mai există o tradiție.

Fetele de la sate, care nu au pe cineva, merg în ogradă și să lovească ușor porcii sau vacile cu piciorul. ”Anul acesta” sau ”anul viitor” sunt cuvintele pe care trebuie să le rostească pentru a afla care le este soarta.

Dacă animalul face zgomot la prima strigare, înseamnă că sortitul își va face apariția curând și va iniția o cerere oficială. Dacă ființa se mișcă la una dintre strigări, atunci fata se va căsători peste un an sau chiar doi.

Citește și: Horoscop. Cinci zodii care vor avea noroc cu carul în 2022. De Revelion se varsă energia bună peste ele

Superstiții de Sfântul Vasile 2022

La fel ca de Anul Nou, se spune că prima persoană care te vizitează în 2022 trebuie să fie bărbat. Dacă asta nu se întâmplă, atunci anul va fi unul sărăcăcios.

Însă acestea nu sunt singurele tradiții și superstiții. Se crede că pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, e bine să verși vin pe apă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri și să oferi mâncare oamenilor săraci. Toate aceste lucruri îți vor asigura noroc tot anul.

Noroc vei avea și dacă de Sfântul Vasile îți țiuie urechea stângă. Pentru sănătate și prosperitate, este bine să te speli pe față și apoi să te ștergi cu un prosop în care este pus un obiect din aur sau argint.

În plus, pe 1 ianuarie 2021 nu este bine să dormi mult pentru că atragi lenea.

Citește și: Rugăciunea celor bolnavi către Sfântul Vasile Mărturisitorul, cel care tămăduiește

Sfântul Vasile cel Mare 2022: Ce semnificație are numele Vasile

Prenumele Vasile este considerat unul creștin, dar își are originile mult mai îndepărtate. Află de pe a1.ro ce semnificație are numele sfântului prăznuit azi, 1 ianuarie 2022.

Numele Vasile provine din adjectivul "basileios" care înseamnă "regal", derivat de la "basileus", adică "rege, conducător".

În Antichitate, conducătorul tribului sau al ginții era numit basileu. Mai târziu, cuvântul a fost folosit pentru suveran și în Imperiul Bizantin pentru împărat.

Citește și: Anul Nou. Rugăciunea de Revelion îți îndeplinește toate dorințele în Noul An

Datorita semnificației, numele de Vasile este legat de termenul "biserica", de la cuvântul "basilike", care inițial însemnă edificiu public ridicat pe cheltuială imperială, loc de adunare, de judecată, conform site-ului Semnificația Numelui.

Oportunitățile orașului Craiova. Cele mai căutate locuri de muncă din oraș... Simptomul pe care îl poți auzi, dacă te-ai infectat cu Omicron. Ce se întâmplă dacă ai această tulpină de Covid-19...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x