Antena Căutare

Și-a făcut două selfie-uri și a devenit "vedetă", iar acum este vânată pentru carnea ei. Faimoasa maimuță este în pericol de dispariție

Macacul negru cu creastă - o specie amenințată, devenită cunoscută după două senzaționale selfie-uri care au făcut turul internetului - este vânat pentru carnea sa într-o insulă din Indonezia, scrie luni mashable.france24.com.

Macacul negru cu creastă - o specie amenințată, devenită cunoscută după două senzaționale selfie-uri care au făcut turul internetului - este vânat pentru carnea sa într-o insulă din Indonezia, scrie luni mashable.france24.com.

Cu denumirea științifică Macaca nigra, această specie de maimuțe pe cale de dispariție este vânată pe insula Sulawesi, iar carnea este vândută în piețe și foarte apreciată. Informația este mai puțin amuzantă decât celebra serie de fotografii cu care un exemplar reprezentativ ne-a încântat acum câțiva ani, scrie sursa citată.

Fotografiile au fost realizate în 2011 în Sulawesi. Fotograful britanic David Slater, specializat în fotografierea faunei sălbatice, realiza un reportaj foto, când, după ce a lipsit câteva minute pentru a-și instala trepiedul, a găsit la întoarcere maimuța fotografiindu-se. Fotografiile au făcut turul internetului și sunt foarte apreciate de internauți.

Ele au adus însă și partea lor de probleme: în același an David Slater a depus plângere contra Wikipedia, care a clasat fotografiile ca fiind fără drepturi de autor (deoarece au fost făcute de o maimuță). Atunci s-a interpus Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), asociație ce luptă pentru drepturile animalelor, care a depus o plângere insolită, în numele maimuței, împotriva fotografului, susținând că animalul este proprietarul imaginilor și cerând să fie cedate acestuia drepturile de autor. În final, justiția a apreciat că macacul nu poate fi titularul drepturilor de autor, în condițiile în care legea privind drepturile de autor nu se extinde la animale.

Însă după ce a făcut întreaga planetă să zâmbească, macacul negru cu creastă este subiectul unei știri mai puțin vesele: specia sa este grav amenințată. În Indonezia, în habitatul lor natural, ''yaki'' (așa cum numesc indonezienii macacii) sunt intens vânați de localnici pentru carnea lor.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, numărul acestor maimuțe a scăzut cu 80% în 40 de ani, suprafața habitatului lor reducându-se de la 300 km2 în 1980 la 30 km2 în 2011. În prezent, 2.000 de ''yaki'' trăiesc protejați în rezervația naturală Tangkoko, pe insula Sulawesi. Dar alți 3.000 trăiesc în libertate, amenințați de diminuarea habitatului și de vânătoare.

Mărturiile unei jucătoare de "Balena Albastră": "Mi-am spart telefonul, am rupt cartela şi tot primesc am... Alertă METEO de ultimă oră! Vremea rea se întoarce în toată România și rămâne mai multe zile!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x