"Pare bizar acest rezultat, pentru ca salariile nu au crescut, ba chiar au scazut, cu pensiile s-a intamplat la fel, iar cresterea economica nu a fost spectaculoasa. Faptul ca optimismul in randul romanilor a crescut fata de anul trecut are o explicatie de factura psihologica", spune directorul general al Institutului Roman de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP), Petre Datculescu.
Din punctul sau de vedere, sunt trei motive care au determinat scaderea pesimismului si cressterea optimismului, in pofida situatiei economice dificile.
"In primul rand, cand se intuneca foarte tare se aprinde speranta", explica sugestiv Petre Datculescu. Cu alte cuvinte, aceasta speranta este mai puternica in momentele in care comunitatea traverseaza perioade caracterizate de socuri puternice.
In al doilea rand, directorul general al IRSOP considera ca atentia romanilor a devenit selectiva, adica au evitat vestile negative.
In sfarsit, dar nu in cele din urma, o a treia explicatie consta in faptul ca oamenii isi reajusteaza, in situatiile dificile, modul in care aprecieaza realitatea. "De exemplu, se compara cu cei din apropierea lor si, drept urmare, percep lumea din jur intr-un mod mai putin catastrofic. Sau observa ca situatia a evoluat mult mai bine decat estimau initial", mai arata Petre Datculescu.
Romanii prefera economisirea in locul creditarii imediate.
Din punctul sau de vedere, romanii nu se arata doar mai optimisti, ci incep sa actioneze pentru a-si depasi problemele. "Se arata mai prudenti, isi concentreaza atentia asupra fortelor proprii. Nu se mai bazeaza atat de mult pe realizari prin indatorare", afirma directorul general al IRSOP.
De altfel, sondajul din lunile august si septembrie a fost realizat la cererea BCR Banca pentru Locuinte, pentru a identifica potentialulul sistemului de economisire-creditare.
"Acest studiu a reliefat faptul ca locuinta este plasata exact in centrul vietii romanilor. Planurile lor de imbunatatire a casei nu au fost afectate de situatia economica dificila pe care o traversam", mai spune Petre Datculescu.
Conform studiului IRSOP „Atractia Bauspar: Romanii descopera economisirea pentru investitii cu costuri mici", romanii manifesta o tendina din ce in mai marein planificarea pe termen mai lung a investiiilor importante. De asemenea, resping dorinele imediate cu costuri mari intr-un procent mai mare (72%) faa de anul trecut (63%). i procentul care economisesc a crescut la 36% in 2011, comparativ cu 23% in 2010.
Din aceste motive, aprecierea pentru sistemul banca pentru locuine a crescut, fiind apreciate atat perioada de economisire (88% dintre respondeni in 2011, fara de 58% in 2010) cat i faptul ca trebuie mai intai economisita 40% din suma (81% din respondeni in 2011, faa de 62% in 2010)
De asemenea, studiul evideniaza i o creterea a interesului faa de sistemul de economisire creditare tip banca pentru locuine pentru asigurarea viitorului copiilor de la 51% in 2010 la 71% in 2011.
Sursa: Financiarul