Antena Căutare

SPECIAL! Braconajul salbatic cu plase chinezesti si curent electric lasa Delta fara peste

"Are balta peste!!" Suntem obisnuiti sa auzim aceasta sintagma echivalenta bogatiei. Hai sa incercam sa o transpunem, la propriu, situatiei din Delta Dunarii. Oricine are o legatura cu Delta Dunarii realizeaza ca resursele naturale sunt in cadere libera. Intrebati orice pescar sportiv, care are in mod natural tendinta de a exagera in privinta capturilor, si va va spune ca in recenta excursie in Delta Dunarii "n-a prea tras".

Localnicii, pescari din tata in fiu, regasesc doar in amintiri vremurile bune in care barcile lor erau pline de peste. Cine a mai pescuit in Delta Dunarii salau mare, crap salbatic la peste 5 kg, exemplare uriase de somn? Motivele pentru care resursele piscicole ale Deltei sunt pe cale de a se epuiza sunt complexe.

La aceasta situatie a contribuit in primul rand reducerea zonelor de reproducere naturala a pestelui prin indiguirea unor mari suprafete atat din Delta, cat si din Lunca Dunarii in perioada in care regimul comunist dorea transformarea Deltei in sursa de produse agricole. Apoi a urmat poluarea accentuata a Dunarii, construirea barajelor de pe Dunare si, nu in ultimul rand suprapescuitul.

"Suprapescuit suna stiintific. In realitate este o notiune extrem de simpla. Este vorba despre pescuitul fara nici un control din anii de dupa 1989, caci eram liberi, nu-i asa si nimeni nu avea curajul sa incerce sa puna ordine in "democratia abuziva" din Delta Dunarii. Tot suprapescuit inseamna si braconajul salbatic, cu toate formele sale (cu plase monofilament, importate din China si Turcia sub denumirea inofensiva de "plase ornamentale" sau, mai grav, cu aparate sofisticate alimentate cu curent electric care omoara tot in raza lor de actiune)", ne-a declarat Virgil Munteanu, vicepresedintele Asociatiei Miscarea de Rezistenta. Munteanu este familiarizat cu situatia din Delta Dunarii deoarece a fost guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

"Nu trebuie sa uitam ca din apele Deltei s-a tot luat fara sa se puna nimic inapoi. Ati vazut oare vreo actiune a autoritatilor statului, pompos re¬prezentate de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, institutie subordonata Ministerului Mediului de a cheltui ceva bani pentru refacerea stocurilor de peste?", spune Munteanu.

Articolul continuă după reclamă

In schimb, ARBDD a finantat cu bani publici in perioada de criza si recesiune din anul 2010 proiectul de "Extindere sala de conferinte si spatii de cazare la Centrul de Instruire Ecologica de la Uzlina". Suma alocata de la bugetul de stat a avut o valoare de 3.941.000 lei.

"Mai sunt oameni care isi amintesc ca, intr-un trecut nu foarte indepartat, la baza de cercetare a Institutului National de Cercetare de la Enisala se produceau in fiecare an mii de cuiburi de icre embrionate de salau care erau deversate in complexul Razim - Sinoie. Intrebati locuitorii din Jurilovca sau Sarichioi cat salau mai este in Razim", a adaugat el.

Tot articolul, in Jurnalul National

Descinderi in Bucuresti: Sunt vizati contrabandisti de tigari... Doi hoti care furau din bancomate, prinsi in flagrant de politistii din Craiova...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x