Antena Căutare

SPECIAL. Un preot din Petrosani, specializat in afaceri lumesti: "Pana si sfintii apostoli aveau alte indeletniciri"

Romania e tara in care, la fiecare doua zile, apare o biserica noua. Sunt constructii impresionante, platite cu bani de la stat si de la enoriasi. Asa am ajuns sa avem cate o biserica la fiecare mie de locuitori. Culmea e ca, in ciuda acestei statistici, credinciosii care vor sa se reculeaga gasesc de multe ori usile inchise. Bisericile au program de voie. O posibila explicatie au gasit-o reporterii Observatorului la Petrosani: preotul de acolo e mult prea ocupat cu afacerile lumesti.

Casa Domnului nu sta cu usile larg deschise. La orele pranzului, e aproape imposibil sa gasesti o biserica deschisa. Daca vrei sa aprinzi o lumanare trebuie sa astepti sa apara cel care se ocupa de vanzarea lor. Pentru spovedanie, ar fi bine sa stiti programul bisericii, ca sa nu asteptati degeaba ore intregi.

Intre orele 12 si 15, niciun preot din Targu Mures nu acorda consiliere. Toate bisericile din oras sunt inchise. Nu de alta, insa fetele bisericesti au si ele nevoie de odihna. Programul si odihna sunt date de-o parte daca apare o cununie. Sau un botez. Cata vreme enoriasul plateste, odihna trece pe planul doi. In zilele in care evenimentele lipsesc, usile multor biserici raman inchise.

Reprezentantii Bisericii evita sa explice de ce lacasele de cult stau mai mult cu usile inchise. In schimb, am gasit o posibila explicatie in Petrosani. Un preot din oras slujeste peste patru parohii. Si asta nu e tot. E si patronul unei firme de taxi. Cea mai mare din oras. O firma care nu se conduce nici dupa legea Domnului, nici dupa cea a statului roman, din cate se pare. Preotul fuge de taxe mai rau ca necuratul de tamaie. Cel putin asta ne-au spus angajatii lui, cand ne-am transformat in candidati pentru postul de sofer de taxi.

Desi statiile si masinile sunt luate "la negru", nu e nici ilegal, nici imoral, sustine preotul.

"Nu am cautat niciodata sa facem lucrurile acestea impotriva invataturii bisericesti. Pana si sfintii apostoli mai aveau si alte indeletniciri, gen pescar, confectionar de cort. Nu putem unoeri sa traim decent din veniturile parohiilor. Nu mi-am luat concedii, nu am lipsit de la biserica, nu am avut alte ocupatii care sa ma tina departe de credinciosi", explica el.

La credinciosii din cele patru parohii, ajunge insa o data la trei saptamani. In rest, bisericile stau inchise. Oamenii spun ca situatia e la fel de mai bine de zece ani.

Asta e Romania! Tara in care, la fiecare trei zile dispare o scoala, iar in fiecare an apar alte 200 de biserici. In orasul Fagaras, de exemplu, se construieste o noua catedrala. Costructia are turle aurite si se vede de departe.

Scoala, insa, nu e sfanta. Asa se face ca, fata de 1990, avem de trei ori mai putine institutii de invatamant si de doua ori mai putine paturi in spitale.


Reprezentantii Patriarhiei Romane au refuzat sa-si spuna intr-un interviu punctul de vedere. Dupa difuzarea primului material legat de averea Bisericii Ortodoxe Romane, insa, acestia au dat un comunicat de presa. Astazi, reprezentantii Patriarhiei au declarat ca, anul trecut, au cheltuit peste 54 de milioane de lei pentru acte filantropice, bani care au ajus la cele 700 de institutii sociale. Asa ca e firesc ca Biserica sa fie scutita de plata impozitelor.

In acelasi timp, Patriarhia spune ca statul s-a angajat sa suporte aproape 60 la suta din cheltuielile salariale ale preotilor. Asa se face ca, fiecare an, de la bugetul de stat pleca milioane de lei catre culte.

Cat despre cazul parintelui Bondarici, Patriarhia nu se impotriveste comertului cu terenurile Bisericii. Banii, respectiv cei 160 de mii de euro, cat a cerut preotul pe teren, ar urma sa fie folositi pentru o construi o capela.

"In anul 2011, Biserica Ortodoxa Romana a cheltuit peste 54.000.000 lei pentru sustinerea celor aproximativ 700 de institutii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate", se arata in comunicat.

"Este o obligatie asumata de Statul roman dupa secularizarea averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza in anul 1863, cand Biserica a fost deposedata de mijloacele ei de intretinere. Mai mentionam faptul ca sprijinul financiar acordat de Statul roman tuturor Cultelor religioase recunoscute din Romania reprezinta anual doar 0,4% din PIB", transmit oficialii Bisericii Ortodoxe Romane.

"Parohia Margineni si-a obtinut in instanta, dupa 18 ani de procese, dreptul de proprietate asupra unui teren de care a fost deposedata abuziv dupa anul 1990. Cu acordul Consiliului parohial si al Arhiepiscopiei Romanului, parohia inentioneaza sa vanda 2300 mp de teren, iar cu banii obtinuti sa construiasca o capela mortuara atat de necesara pentru cele aproximativ 200 de familii ale localitatii", mai spun acestia.


George, baiatul fara maini, pregatit sa devina pilot de curse! I-a dat lectii lui Titi Aur!... Pedepse pentru cei 12 detinuti care s-au batut in penitenciarul Colibasi...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x