Antena Căutare

Steagul comunist, arborat cu mândrie în fața fostei închisori Pitești, locul în care 5.000 de români au suportat chinuri groaznice

„Glorie eternă tovarăşului Gheorghiu-Dej! Glorie eternă Armatei Sovietice eliberatoare!” - Asta au scandat câțiva tineri, ce par născuți după 1989, în fața fostei închisori Pitești, locul blestemat în care 5.000 de oameni nevinovați au fost torturați, înfometați...uciși.

„Glorie eternă tovarăşului Gheorghiu-Dej! Glorie eternă Armatei Sovietice eliberatoare!” - Asta au scandat câțiva tineri, ce par născuți după 1989, în fața fostei închisori Pitești, locul blestemat în care peste 5.000 de oameni nevinovați au fost torturați, înfometați...uciși.

Tineretul e viitorul, nu?

Miercuri, câțiva băiețași care pretind că sunt membri ai Partidului Comunist din România au flurutat steaguri comuniste în fața fostei închisori Pitești, transformată acum în memorial. Pe pagina de Facebook a partidului, „operațiunea” a fost promovată cu mândrie.

„Ieri, o delegaţie PCdR a sfidat cu mult curaj mizeria fascistă numită „Memorialul închisorii Piteşti”, unde jegurile anticomuniste au primit pedeapsa meritată în timpul tovarăşului Gheorghiu-Dej. Glorie eternă tovarăşului Gheorghiu-Dej! Glorie eternă Armatei Sovietice eliberatoare!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook intitulată Uniunea Tineretului Comunist.

Așa cum era de așteptat, comentariile negative au apărut imediat:

„Dacă trăiaţi voi în perioada aia comunistă nu ştiu dacă acum mai eraţi aşa viteji”,

„Capacitatea multora de a nu înţelege este că îmbuibaţii de astăzi sunt tovarăşii de ieri care te trimiteau la muncă forţată pe şantierele patriei, unde munceai în cele ma crunte condiţii, numai pentru vina că ai intrat in biserică, puşcărie grea dacă ai criticat sistemul...”, sunt doar câteva dintre mesajele postate de oameni.

În 2011, fosta închisoare Pitești a primit o nouă misiune: să păstreze trecutul odios viu în mintea românilor. Mai mulţi piteşteni conduşi de o tânără pasionată, Maria Axinte, au avut ideea de a înfiinţa Fundaţia Memorialul Închisoarea Piteşti. Această fundaţie administrează de atunci partea din clădire ce a păstrat aspectul unei închisori. Pentru a se realiza un circuit profesionist de vizitare, aici s-au făcut mai multe investiţii, datorate şi zecilor de voluntari ce s-au implicat în proiect. Iar în 2014, o parte din fosta închisoare Piteşti a fost deschisă publicului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Experimentul Pitești și cea mai dură formă de tortură care a existat în Europa

Nu există loc în Europa în care să se fi suferit mai mult pe milimetru pătrat decât în Închisoarea de la Pitești! Chinurile și teroarea de nedescris prin care au trecut peste 5000 de români nevinovați au scris istorie.

În 1949, autorităţile regimului comunist au decis cu ajutorul Securităţii, aplicarea metodelor „de reeducare” Makarenko, care aveau ca scop implementarea unui comportament comunist care să șteargă personalitatea fiecărui deținut.

Locul ales pentru demararea fazei pregătitoare a experimentului de reeducare a fost închisoarea de la Pitești, pe motiv că nu existau blocuri sau locuințe în zonă, iar tratamentele teroarei de "reeducare" puteau fi practicate fără probleme și martori indirecți.

Experimentul prin care toți deținuții au fost obligați să se tortureze reciproc a avut aproximativ 5.000 de victime, majoritatea dintre ei, tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, studenţi de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar şi membri ai fostelor partide politice. Majoritatea dintre aceștia erau învinovăţiţi de motive false, inventate de regimul comunist precum împotrivire asupra ordinii sociale sau omisiune de denunţ.

a1.ro a scris pe larg despre „Experimentul Pitești”. Mai multe informații despre acest subiect, aici.

Decizie drastică! Liceele cu promovare zero nu vor mai organiza clase de a IX-a... Haos la metrou, mii de oameni blocați pe peroane! Ce au anunțat reprezentanții Metrorex...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x