Antena Căutare

Studenții nu vor beneficia de reduceri la bileterle pentru mijloacele de transport în comun. De ce nu se decontează biletele STB

Noua lege a educației prevede ca studenții să beneficieze de reduceri la biletele pentru mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, studenții nu vor beneficia de respectivele reduceri.

colaj imagine cu studenți în sala de curs, băiat cu ochelari și cămașă albastră, fată în cămașă de blugi și fată în cămașă în carouri și card de STB și autobuz albastru de la STB
STB nu poate acorda reducerea de 90% pentru transportul studenților | Shutterstock, Antena 3 CNN

La 8 septembrie, au apărut în Monitorul Oficial normele conform cărora transportul public în comun este gratuit, decontat sau redus pentru elevi și studenți.

Conform adevărul.ro, Adrian Criț, directorul Societății de Transport București, a transmis că reducerile nu se pot acorda până nu apar regulile de decont între operatorul de transport și universități.

Astfel că, STB nu poate acorda reducerea de 90% pentru transportul studenților, deoarece „nu are norme privind decontul între instituții”.

Citește și: Un tânăr student a murit la scurt timp după ce a avut cinci apeluri la serviciul de urgență. Ce i-a transmis asistenta

Facilitățile de care dispun studenții și elevii potrivit noilor Hotărâri de Guvern

Elevii au gratuitate pe transportul local, feroviar și cu metroul prin HG 810/2023.

Suma forfetară, acordată anul trecut pentru toți elevii navetiști, este acum condiționată de existența transportului public în localitatea de domiciliu și de faptul că elevul trebuie să dovedească că nu poate fi înmatriculat în localitatea de domiciliu.

Tariful redus crește de la 50% la 90% pentru toți studenții români sau străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pe toată perioada în care au calitatea de student.

Citește și: Din ce face bani Dinu Gavrilă. Tânărul este încă student, dar are deja propria afacere

Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.

Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.

Studenții cetățeni români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe teritoriul României și pe tot parcursul anului calendaristic pe toată perioada în care au calitatea de student, începând cu 1 octombrie 2025.

Citește și: O tânără se simțea obosită și a crezut că e de la viața de student. Medicii i-au dat un diagnostic crunt, ce i-a schimbat viața

Conform Edupedu, pe 4 septembrie, STB anunța că studenții vor plăti integral abonamentele STB de transport în București. Informarea venea în contextul în care când regulile cu reducerile de 90% nu erau publicate. Elevii au în continuare abonament gratuit prin aplicația YouthTB, mai anunța operatorul de transport din Capitală.

„În conformitate cu ultimele modificări legislative, Ministerul Educației urmează să elaboreze metodologiile, regulamentele și alte acte normative ce decurg din aplicarea legii nr. 199/2023 (n. red. legea învățământului superior). Având în vedere faptul că până la data prezentei, normele cu privire la acordarea facilităților de transport de suprafață nu au fost elaborate, emiterea titlurilor de călătorie cu reducere de 90% pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, nu poate fi aplicată online sau la punctele de vânzare.

Elevii beneficiază în continuare de abonamente gratuite eliberate atât prin aplicația YouthTB, cât și la punctele de vânzare.

În vederea promovării emiterii abonamentelor cu reducere pentru studenți, Societatea de Transport București STB SA va solicita prezența în cadrul dezbaterii publice organizate de către Ministerul Educației, astfel încât prevederile din legea nr. 199/2023 să poată fi puse în aplicare cât mai repede, prin aplicația YouthTB, fără utilizarea altor resurse din partea studenților”, a transmis societatea în comunicat.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Un român a pierdut avionul după ce a primit un SMS din partea companiei aeriene. Ce scria în mesaj și cum şi-a ratat vac... Ce făceau mai multe baruri dintr-o destinație preferată de români cu băuturile neterminate. Cazul, luat în vizor de auto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x