Antena Căutare

Studiu: Ce cred tinerii romani despre proteste

In Bucuresti, pe data de 14 februarie 2012, Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala a lansat studiul „Activismul si cultura protestului la tinerii din Romania” in cadrul unei conferinte din cadrul Facultatii de Istorie din Bucuresti. Studiul in cauza este menit sa traga un semnal de alarma asupra lipsei de motivatie a tinerilor, cu privire la spiritul civic.

Am vrut sa aflam ce anume mai stiu tinerii de astazi despre concepte precum atitudine, opinie critica, civism, cetatenie, participare cetateneasca. Nu este doar un demers teoretic, ci ne dorim o dezbatere mai larga la nivel social in jurul acestui subiect, convinsi fiind de existenta unui potential mare de implicare al tinerilor in pastrarea unui echilibru democratic real in societatea noastra. Am fost alaturi de tineri atunci cand am ocupat pentru 100 de ore Facultatea de Istorie, anul trecut, iar in acest inceput de an in Piata Universitatii. Prin acest studiu, am vrut sa aflam care sunt cauzele pentru lipsa de motivatie a tinerilor cu privire la implicarea civica", a declarat Mihail Bumbes, presedintele Asociatiei Militia Spirituala.

Ca urmare a concluziilor studiului, Asociatia Militia Spirituala doreste sa atraga atentia asupra unor aspecte care ar trebui sa-i preocupe in egala masura pe toti actorii implicati in bunul mers al democratiei:

• Tinerii cred mai degraba in valori precum dreptatea, respectul si adevarul decat in solidaritate si curaj - doua dintre ingredientele esentiale pentru un comportament real in zona activismului;

• Implicarea civica este, mai degraba, asociata tinerilor care provin din familii cu un venit ridicat, studentilor care urmeaza sau au absolvit o forma de invatamant superior sau persoanelor tinere care apartin unei organizatii si-si motiveaza actiunile in conformitate cu o anumita ideologie;

• Tinerii au tendinta sa socializeze mai degraba online si nu sunt preocupati sa socializeze offline si sa dezbata in cercul de prieteni subiecte cu caracter politic sau teme in conexiune cu implicarea civica;

• Tinerii asociaza protestul mai degraba cu o situatie de risc fizic sau social decat cu o expresie a nemultumirii si dorintei de rezolvare a nedreptatilor sociale cauzate de slaba guvernare.

Studiul a fost realizat de IMAS Marketing si Sondaje, la solicitarea Asociatiei Militia Spirituala. Cercetarea a fost centrata pe grupul de varsta cuprins intre 18 si 29 de ani, subiectii fiind selectati din randul persoanelor cu educatie medie, studenti si tineri care detin un loc de munca in sectorul corporatist.

Vezi AICI raportul IMAS!

VIDEO! Doi tineri din Iasi se amuza dandu-le foc la picioare colegilor de camin... Comunitatea online din Capitala se mobilizeaza pentru deszapezirea spitalelor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x