Antena Căutare

Studiu: Majoritatea romanilor pot face fata unei scaderi a veniturilor pe cel mult 3 luni

Peste doua treimi dintre romani pot sa faca fata unei scaderi cu 25% a veniturilor cel mult trei luni, in conditiile in care 75% din economii se ridica la cel mult venitul lunar pe doua luni, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Economie Mondiala pentru Banca Mondiala.


Motivatia pentru care romanii economisesc este legata in principal de eventualitatea aparitiei "zilelor negre" sau a unor cheltuieli neasteptate (pentru 78% din respondenti), de scopul de a creste calitatea vietii in viitor (29%) si de a lasa o mostenire copiilor (18,9%). Totusi, 17,5% din populatie prefera sa cheltuiasca decat sa faca economii.

Mai mult, doar 6% din romanii cu varsta intre 16 si 64 ani economisesc pentru perioada de pensie, iar acest tip de economisire nu depinde de venituri. Intrebati daca si-ar cumpara o asigurare sau pensie privata daca maine ar intra in posesia unei sume de 50.000 de lei, doar 2% dintre respondenti au raspuns afirmativ.

Pe partea de venituri, 35% dintre respondentii la sondaj au suferit o reducere semnificativa si neasteptata a veniturilor in ultimii trei ani, in principal din cauza pierderii locului de munca din cauza crizei economice sau reducerii/intarzierii salariului.

Intrebati ce ar face in cazul unei scaderi cu 25% a veniturilor pentru o perioada de minimum trei luni, romanii au raspuns in proportie de 86% ca ar reduce cheltuielile si de 41% ca ar imprumuta bani de la rude sau prieteni.
A treia varianta in cazul scaderii veniturilor cu un sfert ar fi realizarea de cumparaturi "pe caiet" de la magazin, aceasta optiune fiind mentionata de 24% dintre respondentii sondajului.

"Multi oameni sunt nepregatiti pentru evenimente neasteptate. Ar fi in interesul lor sa devina mai alfabetizati in domeniul financiar. Educatia financiara a populatiei ar trebui sa complementeze reglementarea si supravegherea pietelor financiare si serviciilor financiare, pentru protectia consumatorilor", a spus Sue Rutledge, coordonator al programului global pentru protectia consumatorilor si alfabetizare financiara al Bancii Mondiale.

Mai mult, Arabela Aprahamian, coordonator al programului la nivel regional al Bancii Mondiale, a aratat ca o sarcina urgenta in Romania este dezvoltarea si implementarea unui program national de educatie financiara, bazat pe un parteneriat intre Guvern, autoritatile de reglementare din sectorul financiar, institutiile financiare, sistemul de educatie si alti parteneri.

Sursa: www.jurnalul.ro

Peste 20 de spitale din tara amendate pentru nereguli la achizitiile publice... Accident aviatic la Tuzla: cel putin 12 morti si 2 raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x