Top 10 spitale din România unde pacienților li se cere șpagă. Spitalul Universitar de Urgență București conduce clasamentul rușinii

Șpaga încă atinge cote alarmante în spitalele din țară. Deși s-au făcut demersuri pentru a stopa acest fenomen, iar veniturile medicilor și asistentelor au crescut, mita continuă să fie o practică în unitățile medicale. 

Șpaga încă atinge cote alarmante în spitalele din țară. Deși s-au făcut demersuri pentru a stopa acest fenomen, iar veniturile medicilor și asistentelor au crescut, mita continuă să fie o practică în unitățile medicale.

Este o realitate arătată de cel mai recent studiu Anti-Bribery Synergy. Primul loc în topul rușinii îl ocupă Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, iar reacția conducerii nu a întârziat să apară!

Conform studiului, la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, 153 de pacienți care au ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București au răspuns afirmativ.

Pe locul doi în topul șpăgilor se află Spitalul Universitar de Urgență Brăila, unde 147 de pacienți au confirmat că au dat mită cadrelor medicale.

Locurile trei și patru sunt ocupate de Spitalul Clinic Sfântul Ioan din București, cu 98 de răpunsuri afirmative, și de Spitalul Filantropia, cu 95 de confirmări. Urmează Institutul Matei Balș București, 91, Institutul Clinic Fundeni București, 87.

Nici bolnavii de cancer nu scapă de dat șpagă. 83 dintre pacienții Institutului Oncologic Al. Trestioreanu din București au declarat că medicii și asistentele le-au cerut bani ori atenții.

Locul opt în topul rușinii este ocupat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, București, unde 80 de pacienți au recunoscut că au fost nevoiți să dea mită.

Nici provincia nu se lasă mai prejos! Urmează Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu 71 de cazuri.

Top 10 spitale în care se cere șpagă se încheie cu Spitalul Județean de Urgență Argeș din Pitești.

La scurt timp după ce a fost publicat studiul, reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București au reacționat:

„Cifra prezentată în spațiul public, respectiv 153 de pacienți, reprezintă 0,18% din bolnavii internați în perioada menționată, ceea ce înseamnă că solicitarea de bani sau atenții de către medici sau asistente nu este un fenomen reprezentativ pentru Spitalul Universitar de Urgență București și corpul medical al acestuia.”

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
colaj de fotografii cu angelina jolie intrun plover gri și fusta alb
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
colaj de imagini cu morgana din videoclipurile la manelele ei
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
Mai multe articole

Peste 350 de spitale au fost monitorizate, timp de șapte luni. Studiul a fost realizat de Anti-Bribery Synergy în colaborare cu Ministerul Sănătății.

În urma publicării articolului „Top 10 spitale din România unde pacienților li se cere șpagă. Spitalul Universitar de Urgență București conduce clasamentul rușinii” pe www.a1.ro, cei de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” au transmis un mesaj ca drept la replică:

„Ne exprimăm indignarea cu privire la apariția în presă a așa-zisului “Top al șpăgii”, prezentare vădit tendențioasă, prin publicarea unor cifre absolute, fără o prelucrare statistică raportată la numărul de internări. Această abordare afectează pe nedrept imaginea institutului și integritatea morală a personalului medical.

În perioada ianuarie – iulie 2019, în institutul nostru au fost 98.483 internări (13.608 internări spitalizare continuă și 84.875 internări spitalizare de zi), o medie de 465 internări/zi. Astfel, cele 91 de cazuri raportate în presă ar reprezenta 0,09% din totalul internărilor. Menționăm că în perioada ianuarie – iulie 2019, conducerea institutului nu a primit nicio reclamație pe această temă.

Conducerea institutului nu a tolerat, nu tolerează și nu va tolera condiționarea actului medical sub nicio formă. Orice abatere de acest tip, dovedită, duce la încetarea contractului individual de muncă.

Dorim să asigurăm pacienții noștri că la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” conducerea a luat toate măsurile necesare pentru a nu permite sub nicio formă condiționarea acordării asistenței medicale. Totodată încurajăm pacienții sau rudele acestora să aducă la cunoștința conducerii, în cel mai scurt timp, orice fel de abateri de la conduita profesională, în cazul în care acestea ar apărea.

Conducerea Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri