Antena Căutare

Toți angajatorii aplică deducere de impozit pentru unii salariați. Te numeri printre ei?

Angajații din România pot avea parte de venituri mai mari, dacă îndeplinesc anumite condiții. Este vorba despre deducerea de impozit, care se poate aplica la o mulțime dintre salariații români.

Angajații din România pot avea parte de venituri mai mari, dacă îndeplinesc anumite condiții. Este vorba despre deducerea de impozit, care se poate aplica la o mulțime dintre salariații români.

Multe persoane nu știu asta, dar în țara noastră poți beneficia de o deducere de impozit, dacă ești căsătorit, dacă ai copii sau dacă ai un venit lunar sub un anumit prag. Odată ce ți se aplică o deducere de impozit, venitul tău lunar poate crește, așa că, dacă ești angajat, informațiile acestea îți sunt foarte utile. Iată în ce situații se aplică deducerea de impozit:

Ai venitul sub un anumit prag

Deducerea este suma cu care ți se diminuează venitul impozabil. Salariul tău lunar poate depinde în mare măsură de această deducere, iar Codul Fiscal prevede reduceri pentru românii care au un salariu mic. Reducerea începe de la 300 de lei și poate ajunge până la 800 de lei sau chiar mai mult, în funcție de venitul brut.

Este foarte posibil ca și tu să ai un venit care se încadrează în condițiile pentru deducerea de impozit, pentru că există mai multe praguri de salarii, precum și mai multe valori ale deducerii. Poți afla dacă ventiul tău se încadrează în cerințe, dacă vei consulta acest articol despre deducere personală. După cum poți vedea acolo, aproape orice român se încadrează în cerințe, dar s-ar putea să nu știe că poate beneficia de această facilitate fiscală.

Ai o persoană în întreținere: soț, soție, copii sau alți membri ai familiei

Codul Fiscal menționează că salariații care au persoane în întreținere pot beneficia de deducerea de impozit. Persoanele în întreținere sunt soția sau soțul, copiii sau alți membri ai familiei – rude ale salariatului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv (bunici, nepoți, frați, surori). Condiția este însă ca veniturile lor să nu depășească 300 de lei în fiecare lună.

Este suficient să îți informezi angajatorul despre persoanele din întreținere pe care le ai și să duci la serviciu câteva documente – certificat de căsătorie, de naștere, adeverințe de venit etc. Un lucru important pe care trebuie să-l știi în cazul în care ai copii este faptul că deducerea personală se aplică în cazul ambilor părinți. Până în acest an, deducerea nu se lua în considerare decât la unul dintre părinți, așa că acum o familie se poate bucura de mai mulți bani lunar în plus la venitul din gospodărie.

Ce impozit plătești în fiecare lună din salariul tău?

În România, salariații plătesc lunar la stat 0,5 din salariu la fondul de somaj, 10,5% către asigurarile sociale (CAS și pensii), 5,5% la asigurarea de sănătate și 16% impozit pe venit. Desigur, angajatorul plătește și el către stat contribuții pentru fiecare angajat. Pentru un singur salariat, firma plătește către stat 20,8% din valoarea salariului său către stat.

Impozitul de 16% pe care îl plătim noi, românii, poate fi considerat unul mic. În state precum Suedia el ajunge și la 56,86% pentru cei cu venituri mari, în Danemarca la maximum 56,22%, în Franța la 54,01%, în Spania la 52%, în Japonia la 50,59%. Mai puțin decât noi plătesc cehii și lituanienii – 15% și bulgarii – 10%. Impozite mici au și slovacii, de 19%, estonii, de 21%, dar și lituanienii, de 23%.

După cum vezi, de această deducere de impozit pot profita o mulțime de români. Tu te numeri printre ei? Ai parte deja de ea?

Sursa foto: Shutterstock

Atenție, bucureșteni! Tramvaiele liniilor 7 şi 25 circulă pe un traseu modificat din cauza unei avarii la o conductă... 5 lucruri pe care le au în comun oamenii de succes. Oricine are de învățat din ele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x