Antena Căutare

Tradiții, obiceiuri și superstiții în prima zi de Paște 2023. Ce e bine să faci pe 16 aprilie pentru a avea sănătate și belșug

De Paștele ortodox 2023, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri și țin cont de superstițiile din bătrâni. Pentru că prima zi de Paște o zi specială și tradițiile sunt deosebite.

Colaj cu o icoană de Înviere, o mamă și un copil ciocnind ouă și o lumânare aprinsă, de Paște Galerie
De Paștele ortodox 2023, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri și țin cont de superstițiile din bătrâni | Shutterstock

După Săptămâna Mare, o perioadă în care creștinii au rememorat chinurile prin care a trecut Iisus Hristos până la Înviere, în duminica Paștelui creștinii sărbătoresc miracolul creștinătății. Credincioșii merg la Biserică în noaptea de Înviere, de unde iau lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. După îndemnul preotului de la miezul nopții: „Veniți de luați lumină”, enoriașii își apropie lumânarea de cea a omului bisericii și apoi oferă lumină de la unul la altul, iar în câteva clipe curtea bisericii este pe deplin luminată.

În unele zone, înainte de a fi dusă acasă, lumina sfântă este dusă la cimitir, pentru a le aminti celor dragi care nu mai sunt printre noi că a venit Paștele. Când se întorc de la biserică creștinii iau anafură și spun pentru prima dată Hristos a înviat! În ziua de Paște, creștinii sărbătoresc în jurul mesei, dar nu uită să meargă și la biserică, unde dau de pomană ouă roșii și alte bucate tradiționale. Cel mai popular obicei la ortodocși în prima zi de Paște este ciocnitul ouălor. Credincioșii mănâncă ouă roși și Pască pentru a fi curați ca pasca și sănătoși ca oul.

Citește și: Felicitări de Paște 2023. Cele mai frumoase poze cu urări și texte pascale

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște în România

În Muntenia, în prima zi de Paște, primul lucru pe care îl fac credincioșii este să se închine și să mănânce o bucățică de anaură sfințită, luată de la Biserică în noaptea de Înviere. La masa de Paște, pasca din zona Munteniei este deseori înconjurată de zimțișori, având forma unui soare pentru ca oamenii și natura să aibă vitalitate.

În Moldova, în duminica Paștelui, oamenii pun un ou roșu într-un vas cu apă, unde se află și un bănuț. În funcție de cum se trezesc, membrii familiei își ating obrajii cu acel ou, iar ultimul trezit rămâne cu bănuțul. Această tradiție se respectă pentru a avea sănătate și noroc la bani. De asemenea, creștinii merg de dimineață la Biserică, îmbrăcați în haine noi, și duc bucatele la sfințit. La prânz se adună toți membrii familiei în jurul mesei și ciocnesc ouă roșii. Primul ou trebuie consumat de toți cei de la masă, pentru a rămâne împreună indiferent de circumstanțe.

În zona Olteniei, creștinii care vin de la Biserică în noaptea de Înviere, înainte de a intra în casă, culeg câteva fire de iarbă verde pentru a le arunca peste prag. În prima zi de Paște, după sfințirea bucatelor, oltenii se ospatează cu preparate tradiționale, iar finii oferă ouă roșii nașilor, iar flăcaii le dăruiesc fetelor din localitate.

Citește și: Program magazine de Paște 2023. În ce zile va fi deschis la Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour și restul supermarketurilor

În Banat, în dimineața duminicii de Paște, credincioșii se spală pe fațî cu apă proaspătă, în care se pune un ou roșu, un banuț de argint si fire de iarbă verde. Astfel, cei care se spală cu această apă vor fi rumeni in obraji, plini de energie si vor avea un an imbelsugat. Înainte de ospăț se face tămâierea bucatelor, iar fiecare membru al familiei primește o linguriță cu vin și pâine sfințită.

În Transilvania, în noaptea de Înviere, în biserica se realizează o mică scenetă prin care sunt interpreatate mironosițele care au mers la mormântul Mântuitorului. Și în această zonă oamenii se spala cu apa proaspată, in care pun un ou rosu, un ban de argint si un fir de busuioc.

În Maramureș, în prima zi de Paste, membrii familiei se spală pe față cu apa în care pun un ou roșu si un bănuț, iar după trezi zile, monedă este dăruită unui copil, să-I poarte noroc. În această zonă bucatele care se servesc sunt duse la sfințit de bărbați. Capul familiei ciocnește primul ou, iar cojile se păstrează până la Rusalii și sunt utilizate ca medicament pentur animale, potrivit romania-travel-guide.com.

Citește și: De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște 2023. Mulți credincioși nu cunosc adevăratul motiv

Superstiții în prima zi de Paște 2023

În prima zi de Paște există se spune că cei al căror ou nu se sparge vor fi sănatoși tot anul. Firimiturile de la masa de Paște se îngroapă în gradină, iar în acel loc se spune că va crește o plantă numita măruncă, iar cine va bea ceai pregatit din ea va fi binecuvântat cu mulți copii.

Potrivit superstiției, se spune că vei avea noroc în gospodarie doar dacă primul musafir este un bărbat.

Există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această perioadă sfântă, porțile Raiului sunt deschise De asemenea, se spue că cine se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

O altă superstiție spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă, iar dacă oul ciocnit are două gălbenuşuri, e semn că persoana care îl deține se va căsători în curând.

Se spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să speli, sau să faci treabă, pentru că este zi de sărbătoare. În această zi sfântă este bine ca oamenii să poarte haine noi, care să simbolizeze prospețimea Învierii, noul început.

O altă superstiție spune că dacă sunt îngropate în grădină cojile de ouă, atunci gospodăria va fi ferită de rele tot anul

Din prima zi de Paște și până la Înălțare, creștinii se salută cu: Hristos a Înviat și Adevărat a Înviat.

Rugăciuni în Săptămâna Luminată pentru sănătate și pace în casă... Felicitări de Paște 2023. Cele mai frumoase poze cu urări și texte pascale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x