Antena Căutare

Tradiții în Săptămâna Mare 2023. Ce obiceiuri există pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor există mai multe tradiții și obiceiuri. Credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii și este o săptămâna presărată cu datini străvechi, care trebuie ținute din Duminica Floriilor până la Învierea lui Iisus Hristos. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții există în perioada 9-15 aprilie 2023.

Galerie
În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor există mai multe tradiții și obiceiuri. Credincioșii se pregătesc să primească lumina Invierii și este o săptămâna presărată cu datini străvechi, care trebuie ținute din Duminica Floriilor pânî la Învierea Sa. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții există în perioada 9-15 aprilie 2023. | Shutterstock.com

Postul Paștelui s-a încheiat cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Iisus Hristos. În această perioadă, 10-15 aprilie 2023, se face curățenie generală în gospădărie.

Citește și: Trei zodii care își găsesc jumătatea până la Paște sau trec la o nouă etapă în relație. Ei au noroc în iubire în Săptămâna Mare

Tradiții și obiceiuri de Paște 2023. Ce se face în fiecare zi din Săptămâna Patimilor

În zonele rurale, curțile sunt bine măturate, șurile curățate de gunoaie, gardurile sunt reparate, iar șanțurile sunt curățate și adâncite. Casele trebuie să strălucească de curățenie, așa că multe gospodine aleg să spoiască pereții pentru a reîmprospăta culoarea.

Articolul continuă după reclamă

Cele mai harnice spală covoarele, perdelele și cuverturile. Se spune că dacă locuințele nu sunt curate de Paște 2023, ele ”te blesteamă dacă Paștile le prind necurățate”.

În cele 6 zile de dinainte de Paște, există tradiții, obiceiuri și superstiții pentru fiecare zi în parte. Se spune că luni, 10 aprilie 2023, se scoate totul la aerisit, se văruiesc casele și mobilierul este reparat.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile de câmp pentru bărbați, însă după această zi bărbații trebuie să lucreze pe lângă casă, ajutând la pregătirile pentru sărbătorile pascale.

Până miercuri, femeile trebuie să termine torsul din furcă, altfel vor fi pedepsite de Joimăriță. Aceasta este o femeie furioasă care pedepsește femeile leneșe. Aceasta le torturează cu unelte fierbinți, cum ar fi oala cu jăratec, cu care ardea degetele gospodinelor care nu au avut spor la treburi.

Citește și: Rețeta de cozonac cu care Mirela Vaida face furori pe Internet. Ce a adăugat în plus pentru a-l face diferit

Tot în această zi, cenușa din sobă este bună de aruncat pe straturile din grădină. Se spune că au rol de protejare împotriva dăunătorilor.

În Oltenia, copiii merg la colindat și sunt răsplătiți cu ouă pentru a fi vopsite. Tradiția poartă numele de ”colindatul cu câlții mâții” și este un colind ce avertizează pedepsele Joimăriței.

„Câlţii-Mâţii,

Toarce câlţii!

Ori i-ai tors,

Ori i-ai ros. (…)

Să te-nduri şi să ne dai

Cele ouă-ncondeiete.”

Ce să nu faci în Săptămâna Mare 2023, înainte de Paște

În Săptămâna Patimilor, postul devine mai aspru, așa că enoriașii vor mânca numai o dată pe zi, seara, puțină pâine și va bea apă, conform tradiției din bătrâni.

Sfinții Părinți, au notat în scrierile lor, că postul nu este doar abținere de la mâncarea de dulce, ci și înfrânare. O postire corespunzătoare este cea în care nu mănânci pe săturate și nu te îmbuibi, chiar dacă este vorba de alimente și preparate de post.

Citește și: Suma piperată pentru un kilogram de cârnați la Târgul de Paște din București. Comercianții l-au transformat în produs de lux

În Vinerea Mare, de exemplu, se ține post negru. Asta înseamnă că nu se mănâncă și nu se bea apă după Denia Prohodului. Tot în Săptămâna Patimilor, cei care nu au postit nu trebuie să consume urzici sau oțet. De ce? Ei bine, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, iar pe Cruce i s-a dat să bea oțet.

De asemenea, este interzis ca în Joia și Vinerea Mare să speli sau să coși. Mai mult, în Vinerea Mare nu se coace nimic în casă, cum ar fi cozonac sau pască, aceste activități fiind permise în Joia Mare sau în Sâmbătă Mare. La fel, ouăle nu vor fi înroșite în Vinerea Mare, ci joi sau sâmbătă.

Pentru că Joia și Vinerea Mare sunt dedicate spovedirii și împărtășirii, nu este voie să te cerți, să bârfești și să faci rău.

Când pică Paştele Ortodox în anii următorii ani: 2023, 2023, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030:

Iată pe ce dată pică Paștele în următorii ani, 2023, 2023, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030.

  • Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
  • Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
  • Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Citește și: Cum prepari cel mai bun cozonac, după rețeta lui Chef Sorin Bontea. Trucul care îl face mai pufos și mai gustos

Suma piperată pentru un kilogram de cârnați la Târgul de Paște din București. Comercianții l-au transformat în produs de... De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște 2023. Mulți credincioși nu cunosc adevăratul motiv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x