Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce datini s-au păstrat din bătrâni

Credincioșii creștini o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, supranumită în credința popular drept "Vinerea Mare de Toamna" sau "Vinerea celor 12 vineri".

Credincioșii creștini o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, supranumită în credința popular drept "Vinerea Mare de Toamna" sau "Vinerea celor 12 vineri".

Hepta

Acest nume dobândit în credința popular vine de la cuvântul "paraskevi" care în limba greacă înseamnă "a cincea zi a saptamanii, vineri".

Pentru a o cinsti pe Cuvioasa Parascheva, credincioșii sărbătoreau 12 vineri legate de alte praznice mari precum vinerea din prima săptămână a Postului Mare, vinerea dinaintea Bunei-Vestiri, vinerea din Saptamana Mare, vinerea dinaintea Înălțării, vinerea dinaintea zilei Sfintei Treimi, vinerea dinaintea sărbătorii nașterii Sfântului Ioan Botezatorul, vinerea dinaintea sărbătorii Sfântului Ilie, vinerea dinaintea Adormirii Maicii Domnului, vinerea dinaintea Sfinților Arhangheli, vinerea dinaintea Sfinților Cosma și Damian, vinerea dinaintea Nașterii Domnului, vinerea dinaintea Botezului Domnului și continuând până pe 14 octombrie când e sărbătorită Sfânta Parascheva, potrivit Creștin Ortodox.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva, supranumită și Sfânta Vineri, se spune că este cea care influențează îndelitnicirile tuturor femeilor. Legenda spune că Sfânta Parascheva arată ca o bătrână care are grijă de fertilitatea pământului și sănătatea oamenilor.

În această sfântă zi, femeile nu trebuie să spele, să muncească pământul, să coasă, țeasă sau să toarcă lână. De Sfânta Parascheva, credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți în neființă. Alimentele care se dau de pomană sunt mustul și pâinea coaptă din grâul nou, cules în acest an.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este mijlocitoarea credincioșilor în fața Domnului, îi păzește de boli, se roagă pentru sănătatea și vindecarea lor, alungă vremea rea și aduce mult belșug. De asemenea, Sfânta este cunoscută pentru aducerea de ploi care dau roade din belșug. Tocmai de aceea, pe 14 octombrie credincioșii așează icoana Sfintei Paraschiva lângă ape curgătoare.

Sfânta Vineri, așa cum este supranumită, oferă ajutor tuturor celor care se roagă la ea, îngrijindu-se de mame, bolnavi, sărcai, bătrâni și copii. Atunci când cineva era bolnav, credincioșii scriau rugăciuni pentru Sfânta Parascheva și o purtau la gât ca pe un colier până la însănătoșire.

Din bătrâni se spune că în funcție de cum e vreme de Sfânta Parascheva, ei își pot da seama cum va fi iarna care urmează. De asemenea, dacă oile dormeau îngrămădite în ziua de 14 octombrie, iarna ar fi urmat să fie grea, dar dacă ele dormeau răsfirate, iarna urma să fie una blândă.

Marea sărbătoare de la Iași - Credincioșii se închină la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

În ciuda pandemiei și a restricțiilor, pelerinii s-au strâns și anul acesta în număr mare pentru a săruta moaștele Sfintei Parascheva. Iașiul începe să prindă culoare cu câteva zile înainte de zilele orașului și Hramul Sfintei Parascheva.

Potrivit Observator, 25.000 de flori au fost pregătite pentru împodobirea orașului în zilele care urmează. Anul acesta, pelerinii care vor merge să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea intra în curtea mitropolitană fără buletin.

"Am început plantarea crizantemelor de la sfârșitul primăverii o parte din plante le am produs noi, ma refer la material săditor", a declarat Laurențiu Ivan, de la Servicii Publice Iași, pentru sursa citată mai sus.

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri