Orașul începe să prindă culoare cu câteva zile înainte de zilele orașului și Hramul Sfintei Parascheva. Potrivit Observator, 25.000 de flori au fost pregătite pentru împodobirea orașului în zilele care urmează. Anul acesta, pelerinii care vor merge să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea intra în curtea mitropolitană fără buletin.
Mii de pelerini din toate colțurile țării vin în fiecare an pentru a se închina la Sfânta Parascheva, ocrtitoarea Moldovei. Zilele acestea orașul de pe râul Bahlui se transformă în centrul spiritual al Ortodoxiei.
Declarații despre pregătirile pentru pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva
S-a plantat deja o mulțime de flori, care vor împodobi orașul pentru evenimentul mult așteptat: "Am început plantarea crizantemelor de la sfârșitul primăverii o parte din plante le am produs noi, ma refer la material săditor", a declarat Laurențiu Ivan, de la Servicii Publice Iași, pentru sursa citată mai sus.
Astfel, până la sfârșitul săptămânii, cele 25.000 de crizanteme vor colora orașul și în special bulevardul Ștefan cel Mare de lângă Mitropolie.
Pelerinajul de la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva se va ține anul acesta fără interdicție legata de adresa din buletin.
Miercuri, mitropolia anunță programul oficial al pelerinajului, când va fi scoasă racla, dar și condițiile și restrictiile. Un lucru e cert, nu se va mai intra la baza de buletin și deocamdată nu se pune problema să se ceară nici certificat de vaccinare.
Orașul se îmbracă în straie de sărbătoare pentru cetățenii țării, iar sute de mii de pelerini sunt așteptați începând din acest weekend la Iași pentru închinare.
Citește și: Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni
Amintim că este posibil să fie și alte moaște, pe lângă cele ale Cuvioasei Parascheva. În fiecare an există tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaște ale altor sfinți. Această decizie fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Acestea vor fi aşezate spre închinare alături de racla cu sfintele moaşte ale ocrotitoarei Moldovei în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Mitropolitane.
Mitropolia Moldovei vrea ca pelerinajul la Sfânta Parascheva să se desfășoare fără restricții
Chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții.
Aceștia declară că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții.
"Nu dorim niciun fel de restricționare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfășura în aer liber, accesul se va face, ca și anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanță una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieșire șamd. Nu ar trebui, așadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic", arată reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, citați de Mediafax.
Având în vedere că anul trecut au putut participa la slujba Hramului Sfintei Parascheva doar cei cu buletin de iași , primarul a fost întrebat dacă și anul acesta se va întâmpla la fel. Mihai Chirica a declarat însă că ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost un abuz.
„Nu știu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezența unei localități în diferite scenarii nu vizează apartenența. Din punctul meu de vedere, dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat - pentru noi, România - și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv.
Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional”, a spus primarul Iașiului.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva
Din bătrâni, mai ales la sate, se păstrează anumite tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători. Credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți din familiile lor.
Ei nu trebuie să împartă fructe și legume cu cruce, cum spuneau strămoșii, dar nici nuci, pepeni sau castraveți. Se dau de pomană fructe și alimente de sezon, cum ar fi grâu nou, pâine, lipii, vin roșu și must.
Având în vedere că această mare sărbătoare mai este cunoascută și ca “Vinerea celor 12 vineri” sau “Vinerea Mare de Toamnă”, pentru că Sfânta Parascheva era cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, se spune că sfânta le va ajuta pe tinerele ajunse la vârsta măritișului să se căsătorească cu cel care le este sortit de Dumnezeu.
Citește și: Sfânta Parascheva. Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o roastească la sfintele moaște
De asemenea, femeile însărcinate sut și ele ocrotite de Sfânta Parascheva, fiind îndemnate de bătrâni să dea de pomană unor copii nevoiași pentru ca propiul lor copil să fie ferit de toate bolile atunci când se va naște.
Se spune că în funcție de cum este vremea de Sfânta Parascheva ne putem da seama cum va fi iarna. Dacă oile dorm îngrămădite, iarna va fi lungă și geroasă, dar dacă ele dorm răsfirate, iarna ce vine va fi blândă.
(P) Cu 26% mai multe joburi noi în septembrie 2021 versus septembrie 2020... Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afe...