Antena Căutare

Weekend-ul vine fără nicio restricție în România. Legea privind trecerea la starea de alertă va intra în vigoare abia luni

Legea privind introducerea stării de alertă este adoptată în decursul zilei de miercuri în Parlament, însă va intra în vigoare abia luni, potrivit procedurilor constituționale. Astfel, zilele de vineri, sâmbătă și duminică vor fi 100% libere de orice măsură impusă prin lege, cel puțin la nivel teoretic. Ce se întâmplă în România după 15 mai?

Weekend-ul vine fără nicio restricție în România. Legea privind trecerea la starea de alertă va intra în vigoare abia luni
Legea privind starea de alertă va intra în vigoare abia luni | Hepta

Potrivit Adevărul, joi-noapte starea de urgenţă expiră, iar de vineri e gol legislativ. Executivul a trimis luni la Parlament un proiect legislativ care detaliază măsurile stării de alertă.

Potrivit legii, legea adoptată de Parlament nu poate intra în vigoare până pe 15 mai

Din punct de vedere juridic, e imposibil ca iniţiativa Guvernului să devină lege până joi-noapte, când expiră decretul prezidenţial privind starea de urgenţă. Proiectul a trecut marţi de Senat, iar miercuri va fi adoptat rapid de Camera Deputaţilor, forul decizional. Însă orice proiect de lege, după adoptare, trebuie să mai stea două zile în Parlament, timp în care un partid politic poate să sesizeze CCR. Legea privind starea de urgenţă nu va fi cu siguranţă contestată la Curte, însă termenul de două zile trebuie respectat. Nu există excepţii.

Citește și: În ce condiții vor putea să meargă la munte sau la mare. Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră: ”Ieșirea din localitate va fi făcută cu un motiv întemeiat!”

Aşadar, legea adoptată miercuri va fi trimisă vineri la Cotroceni pentru promulgare. Exact în prima zi de „libertate condiţionată”. Preşedintele va semna imediat decretul şi legea va ajunge la Monitorul Oficial. Însă şi aici intervine o barieră temporală. Potrivit Constituţiei, orice lege intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Nu există excepţii. Prin urmare, legea privind starea de urgenţă va intra în vigoare cel mai devreme lunea viitoare. Ce se întâmplă de vineri până luni?

„Va fi haos. Dacă OUG din 2004 pică la CCR, vineri nu va exista stare de alertă din punct de vedere legal. Ar fi trebuit ca legea adoptată de Parlament să apară în Monitorul Oficial cel târziu luni-noapte. Deci termenul e deja depăşit”, explică avocatul Elenina Nicuţ, pentru sursa citată.

Studentă la Medicină, mărturisiri după ce ea și familia ei au contractat noul coronavirus: ”Noi am supraviețuit, ne-am t... Peste 37% din cazurile de COVID-19 înregistrate săptămâna trecută, în Neamţ, Suceava, Bacău, Galaţi şi Bucureşti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x