Antena Căutare

Ultima imagine cu Mihai Șora în viață. Cum a fost surprins cu doar câteva zile înainte să se stingă

Într-o imagine postată cu doar patru zile înainte să plece la cele sfinte, Mihai Șora a fost surprins așa cum se simțea el cel mai bine - înconjurat de cărți și cel mai important, zâmbind.

colaj foto mihai șora Galerie
Ultima imagine cu Mihai Șora în viață, publicată cu doar câteva zile înainte să se stingă | Hepta & Profimedia

Mihai Șora a rămas activ pe rețelele sociale până în ultimele sale clipe de viață. Nimic din postările marelui filosof și eseist nu prevestea că acesta va închide ochii pentru totdeauna. Ajuns până la vârsta de 106 ani, acesta a rămas la fel de lucid și implicat în viața socială și așa cum își obișnuise deja admiratorii, îi ținea la curent cu ce e nou în viața sa și le împărtășea din înțelepciunea lui.

Citește și: Ce postase Mihai Șora cu 21 de ore înainte să se stingă. Filosoful a rămas o inspirație până în ultimele clipe de viață

Cum arăta Mihai Șora cu doar câteva zile înainte să se stingă din viață, la 106 ani

Într-un mesaj, care a început cu clasicul lui salut „Bună dimineața, copii”, Mihai Șora a vorbit despre Europa, despre democrație, dar și despre cea mai valoroasă comară a unui om, mintea sa. Acesta a fost postat pe contul lui de Facebook, pe data de 21 februarie 2023, cu doar patru zile înainte să plece la cele sfinte.

Înconjurat de cărți, acesta a fost fotografiat purtând un palton negru, pălăria de aceeași culoare, devenită deja celebră și cel mai important, zâmbind. Astfel, Mihai Șora le-a oferit o ultimă lecție prietenilor săi virtuali și a împărtășit până în ultima clipă filosofia lui pentru o viață fericită.

„Bună dimineața, copii!

Că Bellezza și Bruttezza sunt legate știm deja. Esențial e să nu le gândim și așezăm pe aceeași treaptă, la același nivel sistemic, ideatic. Și nu, cea dintâi nu câștigă întotdeauna în conflictul cu cealaltă, oricât de încrezători am fi sau bătăioși când trebuie salvată. E ceea ce spunea cândva Aron despre democrație: trebuie să fii naiv sau desprins de realitate ca să crezi că democrația are mereu câștig de cauză, că rațiunea este – din capul locului și pentru totdeauna – victorioasă. De aceea, insista Aron, trebuie 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐚𝐫𝐦𝐞𝐳𝐢 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐩𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 [«armer la sagesse»]. Cu alte cuvinte: să nu cedezi nimic statelor totalitare, nici militar, nici în planul ideilor.

Ce are mai de preț Europa sunt tocmai mințile cetățenilor ei; în ele se află resursele, din ele vin și bunăstarea, și tehnologiile, libertățile individuale și pacea. 𝐄𝐥𝐞 trebuie protejate cu orice preț de toxinele propagandei statelor totalitare, de veninul și falsurile distilate în presa aservită, de ideologi și extremiști care abia așteaptă să ajungă la putere. Mințile oamenilor, așadar, discernământul și capacitatea lor de înțelegere sunt adevărata miză a acestui secol, pentru lumea liberă.

Și iată de ce, dacă aș fi librar, aș pune cărțile de logică, de filozofie și istorie la intrare, în locuri vizibile… Nu înghesuite la etajul doi (spre care arăt acum cu degetul, scuze), unde nu urcă toată lumea.

Zi senină tuturor”, a transmis Mihai Șora pe contul său de Facebook, unde era foarte activ.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Bună dimineața! Dumneavoastră trebuie să trăiți veșnic! Sunteți deosebit de inteligent, citiți mult, sunteți diplomat. Ce să mai lungesc vorba! Sunteți un om de excepție și astfel de oameni trebuie să trăiască veșnic” scria un prieten virtual cu doar patru zile înainte de vestea cea tristă. „Părea ok, sper că nu a fost o suferință lungă”, a mai observat un alt internaut.

Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie 2023, a anunțat soția sa. Femeia a postat un mesaj tulburător pe contul de Facebook al celui pe care îl numește ”frumusețea însăși” și care i-a fost alături timp de aproape două decenii, dintre care 9 ani ca soț.

Citește și: Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Filosoful și-a pierdut fiul cel mare în urmă cu câteva luni, dar nu a vorbit public despre asta

Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Filosoful și-a pierdut fiul cel mare în urmă cu câteva luni, dar nu a vorbit public des... Rezultate Loto 26 februarie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x