Antena Căutare

Mihai Șora a murit. Soția a anunțat decesul printr-un mesaj tulburător: ”E frig fără tine, iubitule”

Mihai Șora s-a stins din viața, a anunțat soția sa, Luiza Palanciuc Șora. Filosoful a murit la 106 ani și a lăsat un gol imens în sufletul tuturor. Iată mesajul postat de soția sa.

mihai sora imbracat intr-un costum Galerie
Mihai Șora s-a stins din viața, a anunțat soția sa. Filosoful a murit la 106 ani și a lăsat un gol imens în sufletul tuturor. Iată mesajul postat de soția sa. | Hepta

Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie 2023, a anunțat soția sa. Femeia a postat un mesaj tulburător pe contul de Facebook al celui pe care îl numește ”frumusețea însăși” și care i-a fost alături timp de aproape două decenii, dintre care 9 ani ca soț.

Citește și: Mihai Șora, fotogafie din 1919, de pe vremea când avea 2 ani: „Acest OM e Mare. Mai mare decât Marea Unire”. Cum arăta filosoful

Mihai Șora a murit pe 25 februarie 2023. Mesajul publicat de soția sa

Pe contul de Facebook al lui Mihai Șora a apărut următorul mesaj, scris de soția Luiza Palanciuc - Șora.

Cei doi s-au căsătorit în anul 2014, iar de atunci cei doi erau de nedespărțit, în ciuda diferenței de vârstă de 58 de ani. Luiza Palanciuc Șora își plânge răposatul soț printr-un mesaj tulburător, care exprimă durerea profundă pe care o simte. Iată ce a avut de notat în această zi tristă:

”𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚
𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑


Iubitule,

ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.

E frig fără tine, iubitule.

Aziul”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Cine e soția lui Mihai Șora. Cu cine se iubește filosoful la vârsta de 105 ani. Femeia sa are doar 47 de ani

Cine a fost Mihai Șora - biografie

Mihai Şora, eseist şi filosof, s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timişoara, în familia preotului ortodox, Melentie Şora.

”M-am născut în credinţă, fiind băiat de preot ortodox din Ardeal. În perioada pubertăţii şi a adolescenţei, am trecut şi eu, ca şi alţii, printr-o perioadă de bravură şi de revizuire completă a valorilor moştenite. Această perioadă s-a făcut simţită mai ales în relaţiile mele cu tata, printr-o agresivitate negativistă în raport cu valorile stabilite de el. Dar tata, un om foarte înţelept, m-a lăsat să mă lămuresc singur, nu a încercat să-mi impună ceva”, declara filosoful într-un interviu, în 2008, pentru Formula AS.

A urmat cursurile Liceului ”Constantin Diancovici-Loga” din Timişoara, pe care l-a absolvit în 1934.

Citește și: Povestea de dragoste dintre Mihai Șora și soția Luiza Palanciuc Șora. Imagini rare cu cei doi

A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade.

Între 1939 şi 1948, a locuit în Franţa şi a fost cercetător la "Centre National de la Recherche Scientifîque" din Paris, din 1946 până în august 1948. A debutat cu volumul ”Du dialogue interieur/ Despre dialogul interior”, la Gallimard, în 1947.

După revenirea în ţară, din toamna anului 1948, până în decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Serviciului de presă. În decembrie 1950 a fost ”eliberat din funcţie” pentru ”origine socială nesănătoasă”.

În perioada ianuarie 1951- mai 1954 a fost angajat la Editura în limbi străine de pe lângă Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (IRRCS), la redacţia publicaţiilor literare.

Citește și: Mihai Șora a împlinit 105 ani. Imaginea amuzantă pe care a publicat-o pe rețelele de socializare cu această ocazie

Din iunie 1954 până în toamna anului 1957 a fost redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (ESPLA).

A fost numit apoi, director al producţiei editoriale, în cadrul Direcţiei Generale a Editurilor, funcţie pe care a îndeplinit-o până în primăvara anului 1959.

A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern democratic provizoriu, o lună. A demisionat din guvern după ce a protestat public faţă de mineriada din 13-15 iunie 1990.

Mihai Şora este autorul a numeroase articole şi studii publicate în reviste social-culturale. A tradus din Jean-Jacques Rousseau, ”Visările unui hoinar sălbatic”, şi din Jean-Paul Sartre - ”Cu uşile închise”.

A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele ”Sarea pământului” din 1978 şi ”Firul ierbii” (1998). În decembrie 2008 a primit Premiul de Excelenţă al revistei Viaţa Românească.

Mihai Şora a fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani, potrivit News.

Din prima căsnicie, filosoful Mihai Şora are trei copii: Sanda, Andrei şi Tom. Din 2014, Mihai Şora a fost căsătorit cu poeta, eseista şi traducătoarea Luiza Palanciuc.

Vremea se răceste brusc, România se împarte în două! Ploi și ninsori, dar și temperaturi de 22 de grade în anumite zone... Povestea de dragoste dintre Mihai Șora și soția Luiza Palanciuc Șora. Imagini rare cu cei doi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x