Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Alertă în farmacii. Un medicament folosit pe scară largă de români, retras de pe piață! Avertismentul lansat în urmă cu puțin timp 

Vânzarea în farmacii a unui medicament utilizat frecvent de români a fost blocată în urmă cu puțin timp, de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). 

Alertă în farmacii. Un medicament folosit pe scară largă de români, retras de pe piață! Avertismentul lansat în urmă cu puțin timp

Este vorba despre ranitidină, iar măsura a fost luată pe o perioadă nedeterminată. ANMDMR a anunțat, însă, că blocarea vânzării în farmacii a acestui medicament este o măsură de precauție și vizează atât medicamentele pe bază de ranitidină, atât cu administrare pe cale orală, cât și injectabilă.

Alt medicament a fost retras de pe piață fiindcă este periculos! Tu l-ai luat?

"Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeană (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală, cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate", se arată într-o informare a ANMDMR.

Agenţia a dispus transmiterea de către Deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente a situaţiei seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate atât în depozitul propriu, cât şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate spre vânzare; a listei distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vânzare; a cantităţilor deţinute în depozitul propriu de Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producătorii cărora li s-a suspendat CEP, potrivit Agepres.

Alertă în farmacii! Încă un medicament pentru tuse, recomandat inclusiv copiilor, a fost retras de piaţă

ANMDMR precizează că pe piaţă există tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-şi consulte medicul în acest sens.