Antena Căutare

Alertă! Un nou val de gripă aviară amenință România! Unde a fost depistat un focar!

Un nou val de gripă aviară amenință România. Crescătorii de păsări cer oprirea imediată a importurilor de carne și ouă dintr-o țară afectată de epidemie. Un focar a fost depistat deja în Maramureș.

Alertă! Un nou val de gripă aviară amenință România! Unde a fost depistat un focar!
Ilustrație.

UPDATE: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat, marți, diagnosticarea gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.

Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, ce vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramureş şi judeţele limitrofe.

Este vorba despre virusul H5N8, ce nu prezintă risc pentru populaţie, nefiind contagios pentru om.

Gripa aviară a atins sau chiar face revagii în câteva ţări europene, iar Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) cere autorităţilor române să ia o serie de măsuri de urgenţă pentru ca epidemia să nu ajungă şi la noi.

Ilie Van, preşedintele UNCPR, cere interzicerea importurilor de carne de pasăre şi de ouă din Polonia, ţară ce este cel mai serios afectată de această epidemie.

Conform organismelor europene, alte astfel de focare au fost descoperite şi în Slovacia şi Ungaria.

„Noi considerăm că ar trebui urgent interzise importurile din Polonia. Avem şi noi capacitatea de a produce carne de pasăre, nu trebuie să importăm din Polonia. Această ţară are în fiecare an probleme şi ar trebui să respecte condiţiile tehnice, dacă vrea să activeze în piaţa comună. Anul trecut a umplut toată Europa de Salmoneloză, acum are probleme cu gripa aviară”, a declarat Ilie Van.

În urma întâlnirilor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, crescătorii de păsări nu au reuşit, încă, să convingă autorităţile că interzicerea importurilor se impune.

„Se prevalează de faptul că trebuie mai întâi să emită Comisia Europeană o decizie în acest sens. Probabil că aşteaptă să vină gripa aviară peste noi, ca să interzică importurile”, a mai spus preşedintele UNCPR, potrivit adevarul.ro.

El subliniază şi faptul că ar trebui luate măsuri la intrarea în ţară a TIR-urilor care aduc marfă din Polonia, având în vedere faptul că este vorba de un virus care poate foarte uşor să se răspândească.

La rândul lui, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), susţine că solicitarea este una ce trebuie rapid rezolvată de autorităţile europene.

Focarele de gripă aviară. Cum pot fi afectați oamenii

La sfârşitul acestei săptămâni, joi şi vineri, la Bruxelles va avea loc o sesiune specială dedicată focarelor epidemice de gripă aviară înalt patogenă de subtip H5N8 din Polonia, la care vor participa şi experţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România.

În Polonia evoluează nouă focare de gripă aviară cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în regiunile Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski.

Primele focare au fost detectate la sfârşitul anului trecut, în trei ferme comerciale de curcani, în 30 şi 31 decembrie, iar la începutul anului curent boala a afectat şi fermele de găini ouătoare, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

În Slovacia, de asemenea, în data de 9 ianuarie, a fost depistat un focar de gripă aviară înalt patogenă cu subtipul H5N8.

Un raport transmis Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate animală de către Ungaria anunţă detectarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă de tip H5N8 la o fermă de cucani din regiunea Komarom-Esztergom, unde 53.500 de exemplare au şi fost sacrificate. Posibila sursă de infecţie este contactul indirect cu păsările sălba- tice.

Virusurile de tip H5 ce produc gripa aviară sunt letale pentru păsări, dar afectează numai în cazuri rare omul.

Conform specialiştilor, se manifestă numai în prezenţa virusului gripei umane, se combină cu acesta, preiau unul de la altul anumite gene şi rezultă un hibrid patogen pentru om.

În octombrie 2005, varianta H5N1 a virusului a ajuns şi în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. România a fost prima ţară europeană unde prezenţa acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Un tânăr din Suceava a ajuns în cătuşe după ce a încasat un câştig la pariuri sportive. Poliţiştii au aflat că bărbatul ... Ministrul Mediului merge în Pădurea Băneasa, după reclamaţiile privind tăieri de arbori...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x