Din 2010 vânzarea becurilor incandescente a fost interzisă de Uniunea Europeană sub pretextul reducerii emisiilor de carbon, în acest loc fiind promovate becurile economice.
În locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorită consumului de energie mai redus) şi chiar becuri “ecologice”.
Se ştie deja că dacă un bec “ecologic” este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur, fluor şi metale grele, care odată ajunse în natură şi în apă freatică ne pot îmbolnăvi. Specialiştii spun că aceste substanţe afectează grav sistemul renal şi creierul.
– după ce se defectează nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate în containere separate;
– în unele cazuri apar erupţii pe piele din cauza anumitor lungimi de undă ale luminii degajate de becurile fluorescente, în plus grăbesc apariţia cancerului de piele;
– trebuie să se afle la cel puţin 2 m distanţă de cap, în acest caz neputând fi folosite la lămpile de birou;
– emană substanţe chimice care cauzează cancer printre care se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren;
Vezi continuarea AICI.
Accident cu 17 răniți în Timișoara!... Bilanțul victimelor din club Colectiv a ajuns la 54!...