Live acumiRoast Istoric
Prime Time 20:00Chefi la Cutite

Cum explică un profesor bubuitura misterioasă de la Iași ce a speriat oamenii: ”Poate fi un exercițiu militar neconfirmat!”

Un profesor de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” a explicat bubuitura puternică care s-a produs marți după-amiază, în Iași și care a fost urmată de o undă de șoc, în urma căreia ferestrele s-au cutremurat. 

Un profesor de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” a explicat bubuitura puternică care s-a produs marți după-amiază, în Iași și care a fost urmată de o undă de șoc, în urma căreia ferestrele s-au cutremurat.

Astfel, acesta a explicat fenomenul misterios spunând că este posibil ca aceasta să se fi propagat chiar din Republica Moldova.

”La ora 14:08 și 30 secunde în orașul Iași și pe o rază de cel puțin 50 km s-a simțit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibrații mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. Curiozitatea este încă și mai mare că nici o autoritate, nici o instituție nu au găsit răspuns și nu au confirmat că au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce? În mod cumva surprinzător cu trei ani în urmă, pe la aceiași ora, același sunet (nu pot confirma dacă de același calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze.

O bubuitură înfiorătoare s-a auzit ieri, la amiază, în Iași. Autoritățile nu au explicații, dar răspunsul a apărut pe Facebook!

La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercițiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care măsoară simultan spectrul sunetului și vibrațiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice. Încercăm să le descifrăm”, a spus iniţial profesorul Gurlui, potrivit ziaruldeiasi.ro

Ulterior el a revenim cu o serie de explicaţii mai amănunţite: “Din calcule reiese că sursă este în partea de Nord-Est a Iașului, pe direcția Iași-Bălți. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iași, în Rep Moldova, cam la 30 km distanță. Undă de șoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iașului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iași, adică pe la 14:11. În Iași s-a simțit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că și aeroportul Iași este FIX pe această direcție. Dar poate este doar o coincidență”, a mai spus el.

Autorităţile nu au oferit nici o explicaţie pentru acest fenomen. Reprezentanţii Centrului anti-grindină spun că ieri nu a fost lansată nicio rachetă, iar prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a afirmat că a sunat la toate instituţiile din subordine, dar nimeni nu a reuşit să ofere o explicaţie fenomenului.

Recomandari