Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Vaccinul românesc împotriva coronavirus începe să fie testat. Va fi administrat în nas, sub formă de picături sau prin pulverizare

În cel mult două luni încep testele pentru un posibil vaccin românesc împotriva coronavirus. Mai întâi pe animale, mai exact pe şoricei, şi abia apoi pe oameni. Specialiştii sunt optimişti şi cred chiar că vaccinul va putea fi produs în România, asta deşi nu am mai scos un ser de imunizare aici de aproape un deceniu

Vaccin împotriva coronavirus

Hepta

Vaccinul românesc anticovid se va administra intranazal, sub formă de picături sau prin pulverizare. Serul dezvoltat de cercetătorii de la institutul oncogen din timişoara va intra în teste pe animale la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

"Produsul e aproape gata pentru a fi pus la dispozitie pentru începerea acestui proiect. Speranţa noastră este ca într-un număr de luni să putem să vă anunţăm că avem ceva nou de spus. (...) Ar fi posibil ca acest vaccin să fie util pentru acest virus şi ca atare, să nu fie nevoie să se producă la fel ca la vaccinul gripal, cu o producere periodică", explică profesorul Mircea Ioan Popa, de la Institutul Cantacuzino.

Citește și: Județele din România în care nu s-a mai înregistrat niciun caz nou de Covid în ultimele 24 de ore

Medicii români sunt optimiști că vaccinul va fi 100% eficient

În primă fază, testele vor fi făcute pe şoricei modificaţi genetic, aduşi din Statele Unite ale Americii. Dacă această primă etapă va avea rezultate pozitive, atunci cercetările vor continua pe voluntari.

"Soarecii pe care ei trebuie sa lucreze sunt soareci umanizati pe care nu ii produc decat doua companii din Statele Unite. Vor trebui să le administreze la două specii diferite. A doua specie ar putea fi ori şobolanul, ori iepurele. Rezultatele vor fi favorabile şi pozitive, nu am niciun dubiu că aşa vor fi, vor fi pozitive", spune Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean Timişoara.

Citește și: Încă un focar de coronavirus?! Copiii cu rujeolă, depistați pozitiv pentru coronavirus. Aproape 100 de persoane au fost plasate în izolare la domiciliu

Experimentele pe animale costă aproximativ 300 de mii de euro. După testele pe animale, dacă totul merge bine, vor urma teste pe voluntari. Vaccinul ar puteafi produs la Institutul Cantacuzino, deşi ultimul ser de imunizare scos aici a fost in urma cu 9 ani pentru gripa porcină.

Recomandari