Antena Căutare

Vestea aşteptată de toţi tinerii din România: Primă de căsătorie de 15.000 de lei!

Un proiect de lege depus în Parlament prevede acordarea unei prime de căsătorie pentru tinerii însurăței, dar și o alocație suplimentară pentru mamele care nasc al treilea copil.

Un proiect de lege depus în Parlament prevede acordarea unei prime de căsătorie pentru tinerii însurăței, dar și o alocație suplimentară pentru mamele care nasc al treilea copil

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul Iacob Puşcaş, fost membru UNPR, propune ca tinerii până în 35 de ani care se căsătoresc să beneficieze de o primă de căsnicie de 15.000 de lei, din partea statului. Însă, dacă divorțează, aceștia vor trebui să returneze banii primiți. În acest fel, spune inițiatorul proiectului de lege, sunt descurajate căsătoriile din interes.

"Ținând cont de statisticile actuale care ne spun că România pierde anual peste 80.000 de cetățeni și în 2050 România va avea 16 milioane de locuitori cred că este o necesitate și o urgență în același timp", a declarat pentru Vocea.biz Iacob Puşcaş.

Pe lângă prima de căsnicie de 15.000 de lei din partea statului, tinerii însurăței ar putea să fie scutiți și de plata impozitului pe venit.

"Efortul bugetar estimat este de 7 miliarde lei. Pentru o asemenea măsură cred că sub 1% din PIB se impune a fi alocat. Am găsit și surse de finanțare care acoperă parțial efortul bugetar", precizează deputatul.

Inițiatorul proiectului precizează că a luat în calcul evetualele căsătorii realizate din interes și propune măsuri de eradicare a acestei acțiuni.

"Pentru a nu încuraja astfel de căsătorii am pus condiția restituirii sumelor în mod egal de către soți dacă aceștia divorțează mai devreme de cinci ani de la căsătorie", a explicat Iacob Pușcaș.

Proiectul de lege propune o serie de măsuri și pentru familiile biparentale cu trei copii. Acestea ar urma să beneficieze de o "primă pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii" în valoare de 15.000 de lei, la naşterea celui de-al treilea copil. Iar pentru a ajuta la creșterea micuților, familiile ar putea beneficia și de o alocație suplimentară în valoare de 50% din salariul minim brut. Potrivit inițiativei legislative, familiile cu cel puțin trei copii minori ar putea să nu mai plătească impozit pe venitul din salarii și vor trebui să achite doar 50% din impozitul pe alte activități generatoare de venit.

Mamele cu trei copii ar putea ieși la pensie mai repede, dacă proiectul va fi aprobat. Iacob Pușcaș propune ca vârsta de pensionare să se reducă cu doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani, în total. Prevederile se aplică și familiilor monoparentale, în situația în care unul dintre părinți a decedat, și familiilor cu copii adoptați. Deputatul dorește însă ca legea să fie aplicabilă și retroactiv, pentru ultimii cinci ani de zile, iar fondurile pentru susținerea inițiativei ar trebui să vină de la Ministerul Muncii.

"Nicio lege nu se aplică retoractiv însă, în acest caz, beneficiarii sunt persoane care se încadrează în prevederile legii. Mă refer la acordarea a 15.000 lei familiilor care devin numeroase – au al treilea copil. Dacă există familii care au devenit numeroase anul trecut, spre exemplu, este normal să beneficieze mama de alocația suplimentară", a conchis Pușcaș.

Se întorc NINSORILE. Prognoza meteo pentru această săptămână: Vremea se schimba radical!... Anunţ de ultimă oră de la ANM: Mai multe judeţe sunt sub COD GALBEN de vreme rea. Zonele afectate!...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Horoscopul săptămânii 5 decembrie – 11 decembrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Horoscopul săptămânii 5 decembrie – 11 decembrie 2022 aduce griji pe plan financiar pentru...
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2022. Taurii își vor cumpăra o casă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2022 spune că Taurii își vor cumpăra o casă. Nativii acestei...
Parteneri
Fursecuri Linzer. Rețetă de fursecuri umplute cu gem
Catine.ro
Ultimele știri
x