Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat mai multe modificari substantiale la legislatia privind concediul si indeminzatia lunara pentru cresterea copiilor, existand in dezbatere legislativa trei proiecte in acest sens.
Care sunt, pe scurt, cele mai importante modificări, conform hotnews:
- Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
- Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege;
- Se acordă indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
- Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
- Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Amintim ca salariul minim brut pe tara, la care se raporteaza calculul acestei indemnizatii, este in prezent de 1050 lei pe luna, insa de la 1 mai va creste la 1250 lei/luna.
La sedinta comisiei a fost prezenta si Ministrul Muncii, Ana Costea, care s-a opus mai multor prevederi decise de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/luna. Ministrul a sustinut ca este nevoie de acest plafon pentru a se evita tentative de frauda si pentru a nu exista discriminari.
Costea a propus sa se mentina limita maxima de 3400 lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de insertie de un an. "Estimam o crestere de aprox 4000 de beneficiari si un efort suplimentare pe 12 luni de aprox 180 milioane lei" a spus Costea referitor la aceasta propunere.
De celalalta parte, fostul ministru al Muncii in guvernul Victor Ponta, Rovana Plumb, a spus in cadrul comisiei ca "nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii".
De când se aplică?
Modificarile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016.
Toate aceste modificari au fost aduse sub forma de amendamente formulate in timpul sedintei comisiei de munca si aduse la un proiect de lege adoptat de Senat in septembrie 2015.
Proiectul de lege cu aceste modificari va intra la votul final in plen saptamana viitoare.
De precizat ca, asa cum a fost si pana acum, poate beneficia de concediu si de indemnizatie fie mama, fie tatal copilului. Mai mult, exista posibilitatea ca, daca mama este cea care sta acasa, tatal poate sa beneficieze de o luna de concediu paternal in care va primi indemnizatie. Pe aceasta perioada insa, indemnizatia mamei va fi intrerupta.
O alta prevedere a legii este ca parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.
Am intrat în Săptămâna Albă. Credincioșii nu trebuie să mai mănânce carne!... Veste senzațională. 1000 de lei, valoarea indemnizaţiei de creştere a copilului!...