Antena Căutare

VIDEO! Ce trebuie sa stiti si sa faceti, in caz de cutremur!

Romania nu este ferita de cutremure. Dar, spre deosebire de alte tari, precum Japonia, tara noastra nu beneficiaza de un sistem bine pus la punct in caz de dezastru. Cu toate acestea, insa, exista cateva reguli universale care, respectate, sunt menite sa ofere ajutor pe timp de criza.



Sunt doua tipuri de situatii in care poate interveni panica: aceasta poate interveni in timpul cutremurului, cand nu stii ce se intampla si ce sa faci, si panica ulterioara, cand dupa o anumita perioada nu ai niciun fel de informatii

Daca va aflati in casa, inainte de producerea unui cutremur, trebuie sa identificati foarte clar care este structura de rezistenta a casei si care este zona cea mai sigura.

Recomandat este sa va asezati in pozitia ghemuit, pe jos, de preferat in genunchi si pe coate, iar palmele sa acopere urechile si ceafa.

Oamenii ar trebui sa aiba un kit de urgenta, care poate fi folosit in cazul oricarei urgente, nu numai a unui cutremur. In plus, este indicat sa va faceti copii la toate actele de identitate, inclusiv actele casei si sa le gasiti un loc intr-o punguta, undeva la indemana. In astfel de momente critice mai sunt de ajutor si un radio cu baterii, o lanterna si un fluier.

Radio-ul este foarte util in receptionarea mesajelor prin care sunteti sfatuiti ce actiuni sa intreprindeti, lanterna pentru a putea lumina un loc intunecat - in cazul unui cutremur major, liniile electrice cad -, iar fluierul pentru ca salvatorii sa va gaseasca mai repede de sub daramaturi.

Daca sunteti pe strada, ideal este ca in momentul unui cutremur sa stati cat mai departe de cladiri, sa va duceti intr-un spatiu deschis si cat mai departe de sursele de pericol. Daca sunteti in masina, cel mai bine este sa ramaneti acolo, iar dupa miscarea tectonica sa iesiti si sa cautati un spatiu deschis.

Foarte important este sa nu intrati in panica, pentru ca, in caz contrar, nu va veti mai aminti nicio masura de prim-ajutor.



FOTO: reddogreport.com

15 martie - Ziua maghiarilor de pretutindeni. Vezi ce se organizeaza in Romania!... Un cutremur de 3,5 pe scara Richter a avut loc in Banat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x