Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Johnny Raducanu a fost depus marti, in jurul orei 11:25, la Biserica Sf. Silvestru din Bucuresti, unde persoanele apropiate au putut sa-i aduca un ultim omagiu muzicianului. Familia maestrului doreste discretie in privinta ceremoniilor de inmormantare, aceasta fiind ultima dorinta a artistului.
Johnny Raducanu a murit luni dimineata, la varsta de 79 de ani, in garsoniera sa din Bucuresti, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator. Medicii au incercat sa-l resusciteze aproximativ o ora, dar a fost in zadar.
Familia lui Johnny Raducanu doreste discretie in privinta ceremoniilor de inmormantare, intrucat artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte.
"Johnny Raducanu a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Am primit in cursul diminetii la secretariatul uniunii o informare din partea familiei lui Johnny Raducanu potrivit careia acesta a cerut cu limba de moarte sa nu se organizeze niciun fel de ceremonie la moartea lui. Familia doreste cat mai putina publicitate", a declarat Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, citat de Mediafax.
Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de jumatate de secol, Johnny Raducanu - "Mr. Jazz of Romania", dupa cum l-a numit jurnalistul si muzicianul Leonard Feather - a fost un veteran al muzicii romanesti.
Johnny Raducanu s-a nascut pe 1 decembrie 1931, la Braila. Pe numele sau real Raducanu Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut intr-o familie de romi cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.
Artistul s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.
Johnny Raducanu a cantat cu nume importante ale muzicii si a lansat albume precum "Jazz trio - Seria jazz nr. 4" (1966), "Jazz in tara mea (Jazz in my country)" (1967), "Confesiuni" (1979), "Confesiuni II" (1982), "Confesiuni III - Seria jazz nr. 21" (1986) si "Jazz Made in Romania" (1987).
In ultimii ani, Johnny Raducanu a sustinut nenumarate recitaluri, alaturi de nume cunoscute ale muzicii romanesti precum Anca Parghel, Mircea Tiberian, Ovidiu Lipan Tandarica si Teodora Enache.
Totodata, el este cunoscut si pentru spectacolul de teatru poetic "Dialoguri si fantezii in jazz", sustinut impreuna cu Ion Caramitru atat pe scena Teatrului National Bucuresti, cat si pe scene internationale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.
Citeste si Jurnalul
Foto: Intact Images