“A inceput in Franta, a inceput in Olanda, sunt semne si in Rusia. Ne asteptam ca peste doua, trei saptamani sa creasca numarul de detectii de virusuri gripale si numarul de imbolnaviri” este prognoza facuta cu precizie de profesorul Alexandrescu. De ani de zile, echipa sa de la Institutul Cantacuzino analizeaza probe, face grafice si prevesteste cand va lovi gripa mai tare. De cand cu internetul, multe s-au simplificat. Predictiile se fac pe baza cautarilor online. Mai exact, anumite cuvinte cheie sunt cautate de populatie, intr-o anumita perioada, cand incep sa apara aceste infectii: tuse, raceala, gripa, viroza. In functie de numarul de cautari cu aceste cuvinte cheie, se poate face o predictie cu sase-sapte zile.
Offline, sistemul se bazeaza si pe alti indicatori, la fel de pretiosi. Absentele de la scoala sau de la serviciu, solicitarile la ambulanta sau chiar cererea crescuta pentru anumite medicamente folosite in tratamentul virozelor. Toate arata ca numarul de imbolnaviri va creste. Americanii au mers chiar mai departe. Au inclus printre indicatori si vremea. Asta pentru ca virusul gripal se transmite cel mai bine atunci cand temperaturile sunt scazute, iar umiditatea crescuta. In plus, vremea are influenta si asupra imunitatii organismului.
Pentru campania de vaccinare antigripala de anul acesta, Ministerul Sanatatii a cumparat aproximativ un milion de doze de vaccin. Dintre ele, au fost folosite putin peste o treime. Iar epidemia de gripa de anul acesta e una serioasa.
In Statele Unite, au fost raportate cazuri de gripa in 41 de state. 20 de copii au murit in urma complicatiilor create de virusul gripal iar numarul celor care au avut nevoie de spitalizare depaseste 2.300. Situatia este ingrijoratoare si in Europa. In Rusia, Suedia, Elvetia, Franta si Polonia este cod rosu, din cauza numarului mare de imbolnaviri inregistrate. Medicii spun ca cei mai multi dintre oamenii care s-au imbolnavit nu si-au facut vaccinul anti-gripal.