Antena Căutare

Vinerea Mare, sarbatorita astazi de crestini: Vezi traditiile si obiceiurile!

Astazi este Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca, sarbatoare celebrata de crestinii ortodocsi si greco-catolici din intreaga lume.

Este, totodata, cea mai importanta zi dinaintea Invierii, momentul in care a avut loc moartea lui Isus, rastignit pe cruce in Ierusalim.

Dupa credinta crestina, in aceasta zi Mantuitorul a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc. Din acest motiv este si ziua in care in biserici nu are loc niciuna dintre liturghii.

Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare

Unii crestini tin post negru deoarece in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos.

Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Credinta spune ca trebuie sa mergem la biserica pentru a participa la sluba de scoatere a aerului, dar si pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.

In Vinerea Mare, in traditia populara sunt interzise mancarurile la cuptor, iar dimineata, chiar inainte de rasaritul soarelui, se zice ca e bine sa alergam desculti prin roua sau ape curgatoare pentru a fi sanatosi tot anul.


In bisericile din intreaga tara, inca de aseara au inceput slujbe dinaintea celei mai mari, cea a Invierii. In joia mare s-au tinut deniile, adica citirea celor 12 evanghelii. Tot in ziua dinaintea Vinerii Mari, credinciosii si-au adus aminte si de cei trecuti in nefiinta. Cand se intorc de la biserica aprind focul in curte si se bat toaca.

Joi noapte, centrul orasului Targoviste a fost luminat, de 2013 lumanari, inainte de Pasti. "Calea Luminii" este un eveniment unic in Romania, un spectacol de sunet si lumina.

Intre timp, pentru gospodine, este o cursa contra-cronometru pentru pregatirea mesei de Pasti, care deja si-au petrecut Joia Mare inrosiind ouale. 3 milioane de miei, 7 milioane si 50 de milioane de oua vor sta pe mesele romanilor in acest an cu ocazia sarbatorilor pascale.

Sunt si motive pentru care merita sa iesiti din casa in acest week-end de Pasti! Ramane doar sa alegeti cum sa va petreceti timpul liber din lista de evenimente pentru week-end.

Totusi, atentie, ne poate paste ... un jaf. Autoritatile spun ca numarul jafurilor creste cu 20% in aceasta perioada, mai ales pentru cei care aleg sa-si petreaca vacantele in strainatate.


Foto: oradetimis.oradestiri.ro

VIDEO! Mircea Badea: "Dumnezeu este aproape ca un politist comunitar"... 80 de mii de romani risca sa nu-si mai recupereze proprietatile luate de comunisti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x