- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Până atunci, cine dorește să cumpere vinieta o poate face, cine nu, nu. Nici sistemul care monitorizează mașinile care tranzitează orașul nu este gata. Reamintim că teoretic, de la 1 ianuarie, mașinile sub Euro 3 nu mai au voie în centrul Capitalei, iar cele sub Euro 4 pot circula în oraș doar dacă plătesc vinieta Oxigen. Restricția se aplică de luni până vineri în intervalul 07:00-22:00, cu excepția sărbătorilor legale. Până acum au fost achiziționate 104 viniete, potrivit primarului general.
”Vinieta Oxigen a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar folosim prima perioadă de aplicare pentru acomodare și conștientizare. Posibile amenzi se vor da începând din martie. Voi organiza spre sfârșitul săptămânii o conferință de presă și voi da toate detaliile. Cetățenii au început deja să achiziționeze viniete Oxigen”, a explicat Gabriela Firea.
Până luni au fost achiziționate 104 viniete în valoare de 12485, a declarat Gabriela Firea.
Situația detaliată este următoarea:
Pentru mașini Euro 3: viniete de o zi - 69, viniete de 1 lună - 12, viniete de 6 luni - 3 și de un an - 12.
Pentru mașini Euro 2: viniete de 1 zi - 4, viniete de 1 lună - 1 și viniete de 6 luni - 1.
Pentru mașini Non Euro s-au emis două viniete de 1 zi.
Cine plătește vinieta, cât costă, ce mașini nu mai au voie în centru
Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen începând cu 1 ianuarie 2020 pentru mașinile sub Euro 4 care circulă în București, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului chiar dacă plătesc vinieta. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București din 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024. Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 - 5 lei pe zi.
Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.
"Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului", se arata în proiectul de hotărâre.
Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:
cele electrice și hibrid
scuterele și motocicletele
cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități
cele destinate transmisiunilor radio și tv
autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public,
servicile publice comunitare pentru situații de urgență
Societatea Națională de Cruce Roşie din România
servicile de ambulanță
Societatea Transport Bucuresti STB
cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare
cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului
cele preväzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.
Citește continuarea pe hotnews.ro
Momentul în care o înotătoare e bătută după ce a prins o cruce aruncată în mare, în timpul ceremoniei de Bobotează: ”M-a... Românii care au copii pot să primească 7.000 de euro de la stat. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească!...