Antena Căutare

Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi acordate în zilele lucrătoare care urmează. Ce prevede noul proiect de lege

Mai mulți parlamentari au eemis un proiect de lege prin care zilele libere care pică în weekend să fie acordate în zilele următoare lucrătoare.

Colaj cu un calendar și un bărbat fericit Galerie
Proiect de lege: Dacă zilele de sărbătoare legală se suprapun cu weekend-ul, atunci liberele să fie acordate în zilele următoare | Shutterstock

Deputaţii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Gheorghe şi liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis au depus la Senat un proiect de lege care presupune ca zilele libere de sărbătoare care se suprapun cu sâmbetele și duminicile să fie acordate ulterior, în zilele lucrătoare, potrivit news.ro.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

Proiect de lege: Dacă zilele de sărbătoare legală se suprapun cu weekend-ul, atunci liberele să fie acordate în zilele următoare

Iniţiativa legislativă modifică şi completează art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Citește și: Vești bune pentru angajați! Când vor avea parte de o minivacanță de trei zile în 2022

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii.

Legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”, motivează iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Inițiatorii proiectului au precizat că în 2022 6 zile de sărăbtoare, libere legale, pică în weekend.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.

Totodată, inițiatorii proiectului au precizat că zilele de sărbătoare legală care se suprapun cu zilelel de repaus săptămânal nu mai au nicio valoare, dacă acestea se suprapun.

„De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere.

Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiutorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, argumentează cei doi deputaţi liberali şi liderul deputaţilor PSD.

Următoarele zile libere vor fi: pe 1 iunie (miercuri), cu ocazia Zilei Copilului; 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni), de Prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (luni) - de Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (miercuri) - de Sfântul Andrei; 1 decembrie (joi) - de Ziua Naţională a României; 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) - de Crăciun.

Fiul lui Piedone, mesaj de susținere după ce tatăl lui a fost condamnat la închisoare. Pe cine acuză pentru arestarea ed... (P) Nu îți place gustul de ulei CBD, dar vrei să beneficiezi de proprietățile acestuia? Iată produsul perfect pentru tin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x