Antena Căutare

Ziua Somnului Sănătos. Cele mai sănătoase poziții pentru un somn odihnitor

Ziua Somnului Sănătos 2019. Care sunt cele mai sănătoase poziții pentru un somn odihnitor. Felul in care dormim noaptea ne poate afecta în mod direct starea de spirit pe care o avem a doua zi, astfel ca poziția în care dormim este foarte importantă

Ziua Somnului Sănătos. Cele mai sănătoase poziții pentru un somn odihnitor Galerie
Somn

Ziua Somnului Sănătos 2019. Care sunt cele mai sănătoase poziții pentru un somn odihnitor. Felul in care dormim noaptea ne poate afecta în mod direct starea de spirit pe care o avem a doua zi, astfel ca poziția în care dormim este foarte importantă

După o zi istovitoare la muncă, cu copii în parc sau acasă, făcând treburi gospodărești, tot ce îți dorești este un somn odihnitor și liniștit seara ca să te ajute să ai energia necesară să o iei de la capăt a doua zi.

Anual, pe 21 martie sărbătorim Ziua Mondială a Somnului sau Ziua Somnului Sănătos. Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinta Societății Române de Pneumologie ne informează că Tulburările de somn se reflectă atât la nivel individual, cu impact în dinamica din cadrul familiei, cât și la nivel social, ajungând, în anumite situații, să constituie o problemă de sănătate publică. Cu toate acestea, statisticile arată că mai puțin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat”.

Somnul nu reprezintă doar o perioadă de pauză, de ieșire din ritmul alert al vieții, ci este o stare fiziologică normală, necesară recuperării forțelor pentru toate categoriile de vârstă. Omiterea frecventă a etapelor optime de odihnă atrage după sine o funcționare fizică și comportamentală în parametrii anormali.

Cele mai sănătoase poziții de dormit

Felul în care dormim pe timpul nopții poate afecta în mod direct starea de spirit pe care o avem a doua zi, astfel că poziția în care dormim nu este de neglijat.

Dacă poziția de somn nu este una sănătoasă, riscăm ca, pe termen lung, să dezvoltăm afecțiuni ale coloanei vertebrale și ale gâtului.

Ziua Somnului Sănătos. Cele mai sănătoase poziții pentru un somn odihnitor

Somn

Dormitul pe spate

Aceasta este cea mai recomandată poziție de somn deoarece previne durerile de spate și de gât, menține fermitatea sânilor la femei și previne ridurile. Când dormiți pe spate vă ajutați gâtul, coloana și spatele să își păstreze o poziție neutră, deoarece în felul acesta nu se formează nicio curbă a corpului în plus. De asemenea, această poziție este ideală pentru combaterea refluxului gastro-esofagian. În condițiile în care aveți capul ușor ridicat, stomacul va fi sub nivelul esofagului, astfel încât acidul sau mâncarea nu se vor întoarce pe esofag.

Dormitul pe o parte

Ca și dormitul pe spate, dormitul pe o parte previne durerile de spate și de gât, reduce refluxul gastro-esofagian, favorizează mai puțin sforăitul și este ideal pentru persoanele însărcinate. Nu este atât de recomandat, în schimb, pentru ten și pentru sâni.

Ziua Somnului Sănătos. Cele mai sănătoase poziții pentru un somn odihnitor

Somn sanatos. Pozitia corecta a coloanei

Ce poziții de dormit nu sunt sănătoase

Dormitul în poziția fetus

Specialiștii nu recomandă dormitul în poziția fetus. Această poziție diminuează posibilitatea de a sforăi și este utilă în timpul sarcinii, această poziție nu mai aduce alte beneficii. Nu previne durerile de spate și de gât și nici nu are efecte benefice asupra pielii. Este foarte probabil să simțiți dureri ale articulațiilor după ce ați dormit câteva nopți la rând cu genunchii ridicați la piept. Un alt dezavantaj al acestei poziții este acela că vă împiedică să respirați corect.

Dacă v-ați făcut deja un obicei din a dormi în această poziție, încercați să nu formați cu corpul dumneavoastră o buclă prea accentuată.

Dormitul pe burtă

Dormitul pe burtă este una dintre pozițiile care nu prezintă aproape niciun beneficiu asupra sănătății noastre. Deși reduce posibilitatea de a sforăi peste noapte, dormitul în această poziție vă poate cauza dureri de spate și de gât, și contribuie la apariția ridurilor. Această poziție dăunează fermității sânilor.

Dormitul pe burtă vă împiedică să vă mențineți coloana vertebrală într-o poziție neutră. De asemenea, această poziție pune presiune asupra articulațiilor și asupra mușchilor, fapt care vă poate cauza dureri.

Hunedoara: Drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost închis, după ce o porţiune de şosea s-a surpat, în urma ploilor... Bătaie cu bâte și topoare între două familii, la Giurgiu! Trei persoane, duse de urgență la spital! ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x