Antena Căutare

Camelia Contu - Povestea cutremuratoare a unei campioane mondiale la canotaj

Camelia Contu, vicecampioana mondiala de juniori la canotaj, in 1995, si campioana mondiala, in 1996, cu numeroase medalii la concursuri nationale si internatioanle, se afla acum intr-o situatie disperata. In urma cu paisprezece ani, n-ar fi crezut ca va ajunge aici. Era in cea mai buna forma a carierei. Cucerise titlul european si pe cel mondial la junioare si se uita cu incredere spre olimpiada de la Sydney. Atunci au inceput durerile de spate, iar, in scurt timp, a ajuns sa nu-si mai simta picioarele la antrenamente. Acum, nu mai poate sa mearga.

"Cand am acuzat durerile, m-au dus la centrul medical. Mi s-au facut investigatii. N-am aflat diagnosticul, dar m-au trimis la Baile Felix. Eu vrand sa aflu, totusi, ce mi se intampla am cerut sa vin la Iasi, sa fac investigatii la alti medici (...) Aici mi s-a spus ca risc paralizia (...) Aveam hernie de disc si nervul lezat. N-am gasit insa, intelegere la antrenori. Mi s-a spus ca, de fapt, mi s-a facut dor de mama si vreau acasa, dupa sase ani de stat in cantonament, 24 din 24", a declarat Camelia Contu.

"Implinesc 33 de ani, am niste dureri groaznice, abia merg pana la baie si mi-e groaza sa ma gandesc ca saptamana viitoare trebuie sa merg la spital pentru 3 saptamani si nu am cu ce sa platesc, momentan avand o pensie de handicap de 234 lei si, pentru ca cei de la comisie au hotarat ca nu sunt suficient de handicapata, nu beneficiez de insotitor. Noroc ca ma iubeste mama si ma ingrijeste", a adaugat fosta canotoare, explicand ca i s-a cerut chiar sa-si dea demisia din Ministerul de Interne, post pe care il detinea ca sportiv legitimat la clubul Dinamo, ramanand astfel fara singurul venit.

Povestea incredibila a Cameliei este confirmata de Ciprian Paraschiv de la Federatia de Canotaj. "Are o pensie de handicap de 234 de lei. Banii abia ii ajung sa-si cumpere de mancare. Pentru tratamente si operatii, au ajutat-o prietenii. Desi nu-i place sa inspire mila, a cerut si ajutorul Federatiei (...) Acum vreo doua luni de zile, a venit la mine la birou. Pe cuvant daca nu mi-era mila de ea (...) Federatia nu are cum s-o ajute insa pentru ca si Federatia traieste din banii de la buget (...) Mi s-a spus ca n-au fonduri, eu ii inteleg. Desi n-ar trebui, ii inteleg. Sunt altii care trebuie sa ajunga sa ne cante imnul, mi s-a cantat si mie imnul. Dar e o amintire chestia asta. Amintirile nu platesc insa onorariul medicilor. Iar saptamana viitoare, Camelia trebuie sa se interneze din nou. Fara bani in buzunare, doar cu spiritul de luptatoare, care i-a adus, pe vremuri, aurul", a spus Ciprian Paraschiv. Totusi, fostii antrenori ai sportivei nu au dorit sau nu au putut sa comenteze.

Intre hernie si encefalita

Dupa o prima operatie la coloana, Camelia s-a simtit mai bine si s-a hotarat sa se faca antrenoare. Dupa terminarea facultatii s-a angajat la Clubul Sportiv Municipal Iasi, dar in acelasi an a fost diagnosticata cu encefalita. Apoi, nervul sciatic i-a facut din nou probleme, fiind din nou in stadiu de paralizie, insa medicii nu o credeau, catalogand-o drept "mofturoasa"."Am lesinat pe strada si m-am trezit la spital. A doua sau a treia zi cred c-am intrat in coma. Am fost transferata de la un spital la altul pentru ca nu reuseau sa-mi puna un diagnostic, iar dupa doua luni de stat in stari comatoase am inceput sa-mi mai revin", isi aminteste Camelia. Parintii au dus-o la mai multi medici, iar in urma tratamentelor si a unei noi operatii de hernie de disc spera ca cosmarul sa ia sfarsit. N-a fost sa fie, insa. Acum doi ani, in 2010, Camelia a ajuns in Geneva, unde i s-au facut analize, tratamente, dar cu fiecare luna ce trecea, reflexele de la picioare ii dispareau, iar din vara anului trecut, fosta campioana mondiala nu mai poate merge. Mai mult, doctorii de laSpitalul Universitar din Geneva au apreciat ca o a treia operatie ar putea insemna paralizia definitiva sau doar o alta taietura fara niciun rezultat.

Raliul Aradului: Victorie fara drept de apel pentru Francois Delecour ... Steaua - Ceahlaul 3-0/ Ros-albastrii, lideri dupa o pauza de fix doi ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x