Antena Căutare

1930, anul primului meci cu Grecia! S-a terminat 8-1 pentru România, într-o perioadă când promovam golful

România va juca împotriva Greciei în barajul de calificare la CM 2014, dar povestea duelurilor dintre cele două ţări a început acum 83 de ani! Departe de Rio, dar aproape de boemia lui "1-2-3-5", sistemul de joc la modă în acea vreme

 România va juca împotriva Greciei în barajul de calificare la CM 2014, dar povestea duelurilor dintre cele două ţări a început acum 83 de ani! Departe de Rio, dar aproape de boemia lui "1-2-3-5", sistemul de joc la modă în acea vreme.

Suntem în anul 1930, iar Bucureştiul se împarte în patru sectoare, ştiute după culori, şi 12 comune suburbane. Cu 7.800 de hectare de urbe propriu-zisă, ocupa locul 12 în topul celor mai mari oraşe ale Europei. Pe 3 mai, în dorinţa de a promova golful la noi în ţară, are loc primul astfel de meci. S-a disputat pe terenurile FSSR, dar n-aveam să descoperim de-atunci niciun Tiger Woods.

Premierele sportive au continuat şi, în aceeaşi lună, bifam primele campionate universitare studenţeşti. Veneau tineri din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, care se întreceau în probe de atletism, înot, tenis scrimă şi fotbal.

În 25 mai, în cadrul Cupei Balcanice, selecţionata de fotbal a României întâlnea Grecia. Se scria întâia pagină a confruntărilor dintre cei doi. Peniţa aşterne, în oglindă, acelaşi sistem de joc. Tiki-taka vremii se aşeza în 1-2-3-5. Ofensiv! Ai noştri erau coordonaţi de Constanin Rădulescu şi îi aveau în echipa de start, printre alţii, pe "Calul" Ştefan Dobay, Rudi Wetzer, Loţi Raffinsky sau Emeric "Ciogli" Vogl, căpitanul.

Peste 15.000 de oameni s-au înghesuit pe Stadionul Republicii (ONEF, la acea vreme - ANEF, mai târziu) şi n-au avut ce regreta. România s-a distrat cu Grecia şi a câştigat cu scorul de 8-1, cinci goluri fiind reuşite de Wetzer. Record absolut, spectacol garantat. Oare cum ar fi plecat meciul, imediat, pe un Youtube al vremii?

Marţi, 19 noiembrie 2013, la 83 de ani distanţă, România întâlneşte, din nou, Grecia pe teren propriu. Vor fi 55.000 de spectatori dornici să asiste la o nouă bucurie. Partida va fi transmisă, în direct, de Antena 1 şi AntenaPlay, de la 21:00, iar pe www.a1.ro vom comenta împreună cele mai importante faze!

Cupa României şi-a stabilit sferturile! Steaua-Oţelul şi Dinamo-Pandurii, capetele de afiş... Mirela Lavric, campioană MONDIALĂ la atletism, a încercat să se sinucidă din dragoste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x