Antena Căutare

Destinul crunt al celor 18 jucători ai Stelei care eliminau Ajax în ”16-imile” Europa League în 2013! Prin ligi inferioare, refuzați pe la echipe importante sau fără angajament

Peste ceva mai mult de o lună, fotbalul românesc va sărbători împlinirea unei jumătăți de deceniu de la ultima performanță remarcabilă a unei echipe de club pe plan european. Pe 21 februarie 2013, Arena Națională găzduia un meci pentru istorie. FCSB-ul de azi se numea Steaua București pe atunci. Avea fani. Avea echipă și, mai important, avea rezultate pe toate planurile.

În fața a peste 45,000 de spectatori, Tătărușanu, Chiricheș, Latovlevici, Adi Popa, Tatu, Rusescu & co. întorceau un 0-2 de pe Amsterdam Arena, trimiteau meciul la loviturile de departajare, iar apoi scriau o nouă pagină de istorie.

După minunea cu Valencia, tot dintr-un februarie, dar 2005, nimeni nu mai credea că o echipă din România mai poate întoarce un 0-2 în fața unui rival de calibru. Deși nimeni nu-i dădea șanse, Steaua a reușit. Cu fanii, cu norocul, cu ambiția, cu bara, cu loviturile de departajare, roș-albaștrii realizau o performanță remarcabilă: calificarea în ”optimile” unei competiții europene!

Astăzi, la nici o jumătate de deceniu de la acea seară de vis, Steaua nu mai există în fotbalul mare din România. Steaua e FCSB. FCSB e o echipă fără fani, fără rezultate interne și externe remarcabile și cu un viitor cenușiu. Dar nu despre viitorul FCSB ne-am propus să vorbim, ci de fotbaliștii Stelei din 2013. Dacă UEFA o poare numi Steaua în arhivele sale, putem și noi, nu-i așa ? Revenind, astăzi ne-am gândit să facem o analiză asupra destinului acelor 18 jucători care, fie din postura de titulari, rezerve utilizate sau neutilizate, au asistat în seara zilei de 21 februarie la un meci istoric.

Din păcate, la o privire generală, cei mai mulți dintre cei 18 jucători care au apărut atunci pe foaia UEFA o duc astăzi extrem de rău din punct de vedere sportiv. Financiar poate că sunt mulți la un nivel excelent, însă sportiv nu aveam prea multe vești bune din partea lor. Mulți sunt rezerve, rezerve neutilizate, ”șomeri” sau jucători la echipe de mâna a 2-a sau a 3-a.

Steaua începea meciul cu Ajax în următoarea formulă de joc: Tătăruşanu - Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici - Tatu, Prepeliţă, Tănase - Ad. Popa, Rusescu, Chipciu. Din cei 11, numai unul se poate lăuda azi că-i merge perfect din toate punctele de vedere. Acesta este Ciprian Tătărușanu, goalkeeper-ul celor de la Nantes. Titular de drept în Ligue 1, portarul naționalei României este remarcat etapă de etapă, iar specialiștii l-au introdus deseori în echipa tip a etapei.

În afară de ”Apără Tătă”, steliștii vechi de atunci nu prea au multe motive de mândrie. Cornel Râpă joacă la o echipă modestă din Polonia, Pogon Szczecin. Poate asta e singura parte pozitivă. Cuplul central de apărători din 2013, Chiricheș și Gardoș, o duc rău și extrem de rău din punct de vedere sportiv. Chiricheș joacă rar, iar atunci când o face e o catastrofă, în timp ce Florin Gardoș nici nu mai știe cum arată mingea de fotbal. Ultimul meci jucat de Gardoș la prima echipă a lui Southampton a avut loc, stați să derulăm, pe 28 ianuarie 2017. A fost un eșecu, 0-5, cu Arsenal. De atunci până azi......................................... a fost o convocare la națională. Inexplicabilă. Ultimul fundaș din acel meci, un erou-marcator atunci, Iasmin Latovlevici, este acum la Galatasaray. Nu o duce perfect, dar sunt șanse să fie bine în viitor. Mulți spun că va pleca, dar haideți să sperăm. E singurul lucru gratuit în lume.

Intrăm acum în linia mediană a echipei lui Reghecampf din 2013 și începem cu Tatu, nu cu formația muzicală, ci cu Leandro Tatu. Nu vă amintiți de el ? Era acel brazilian micuț. Și la propriu, dar mai ales la figurat. Azi, în dreptul lui Tatu apare simplu, pe Transfermarkt.com: ”Unknown”. Nimeni nu mai știe nimic de el. Ultima oară a evoluat la PTT Rayong, undeva prin Thailanda. Continuăm prin linia de mijloc și ajungem la un șomer. Andrei Prepeliță, ultima oară la FK Rostov, se antrenează prin parcuri și speră la un angajament în 2018. E ”free agent”, e valoros (1,2 milioane de Euro cotă), dar, vorba lui Niță, nu-l vede nimeni. De la Prepe ajungem la ”Dodel”. Decarul Stelei tocmai a fost dat afară de la Karabukspor, din Turcia și se pare că vrea să revină la FCSB. Cel puțin asta spune Gigi Becali.

Nici la capitolul tripletei ofensivă nu găsim astăzi bucurii în rândul steliștilor. Reghe a forțat atunci cu Adi Popa, Rusescu și Chipciu. Cei trei sunt azi în situații complicate. Primului i s-a arătat ușa la Reading (liga secundă din Anglia), al doilea a fost dat afară de la Osmanlispor (o codașă din Turcia), iar al treilea nu mai are loc la Anderlecht. Nici pe bancă măcar.

Apropo de bancă, Steaua avea în meciul cu Ajax nu mai puțin de 7 rezerve. Dintre aceștia, doi nu au au echipe, Mihai Costea și Adi Rocha, doi joacă la echipe modeste și foarte modeste, Nikolic la Sepsi Sf. Gheorghe și Răzvan Stanca la Pandurii, iar trei o duc cât de cât onorabil. Lucian Filip e rezervă de lux la FCSB, Szukala trăiește bine prin liga secundă turcă la Ankaragucu, iar Pârvulescu e legitimat la Wisla, nu Cracovia, ci Plock din Polonia.

ULTIMA ORĂ! S-a încheiat meciul Halep - Begu, din semifinalele turneului de la Shenzhen! Victorie categorică a liderului... VESTEA ZILEI pentru Simona Halep! Cea mai bună jucătoare a lumii din ultimii ani s-a retras de la Australian Open. Vom a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x