În 1993, am cunoscut "Generaţia de Aur". La 12 zile distanţă întâlneam Antena 1

 

 Pe 17 noiembrie 1993, în Ţara Galilor, pe arena "Arms Park", România învingea cu 2-1 echipa gazdă şi se califica la Campionatul Mondial din Statele Unite. Pe 29 noiembrie, după 12 zile în care i-am admirat pe Hagi, Popescu, Petrescu, Răducioiu şi restul fotbaliştilor, emitea, pentru prima dată, Antena 1.

Tu ce mai ştii de prin '93? Aveam deja patru ani de la Revoluţie şi îl văzusem pe Michael Jackson pe viu. Ce concert. Prin septembrie, primeam deja informaţia că au fost emise 82 de licenţe pentru posturi private de radio. 25 emiteau deja, majoritatea oferea muzică populară.

Dar finalul anului 1993 avea să ne marcheze definitiv. Pe 17 noiembrie 1993, naţionala de fotbal a României mergea în Ţara Galilor şi avea nevoie de victorie pentru a prinde "visul american" de la turneul final din 1994.

40.000 de oameni în tribune, la Cardiff

Cine bate se duce la Mondial, în timp ce un egal ar fi complicat la maximum calculele calificării. Hagi deschide scorul în minutul 32 şi deja ne pregăteam să luăm vizele de State. Dar Saunders, în mnutul 61, face 1-1 şi ne aruncă într-un gol al nesiguranţei şi incertitudinii.

Nu se doarme în România, televizoarele sunt toate date pe meci, audienţa e maximă, iar minutul nostru de aur, cel după care aleargă televiziunile astăzi, noi l-am trăit în minutul 83 al meciului de la Cardiff.

Din cădere, Ilie Dumitrescu îi pasează lui Răducioiu, iar vârful României punctează pentru 2-1. O victorie enormă, o calificare senzaţională şi momentul naşterii unei generaţii de excepţie, pe care fotbalul românesc avea să n-o mai regăsească în următorii ani.

  • Prunea Florin, Petrescu Dan, Prodan Daniel, Belodedici Miodrag, Selymes Tibor, Sabau Ioan, Lupescu Ioan, Popescu Gica, Hagi Gheorghe(c), Raducioiu Florin, Dumitrescu Ilie - Aşa arăta lista "tricolorilor" care au început meciul cu Ţara Galilor. Au mai intrat, pe parcurs, Munteanu Dorinel şi Mihali Gheorghe.

29 noiembrie 1993. În a 12-a zi de fericire, ne mai bucurăm o dată

Adunaţi "de prin toate colţurile domeniilor", cum le place să glumească, câţiva tineri frumoşi, nebuni şi deştepţi puneau bazele primei televiziuni comerciale din România. 

CITEŞTE AICI POVESTEA CELOR CARE AU FOST, SUNT ŞI VOR RĂMÂNE "MEREU APROAPE"

  • Ne-am adunat, atunci, din toate colțurile...domeniilor”, dă cep aducerilor aminte Bogdan Tudor. Șef peste sport, mustăcioară - port stindard. ”Adică am venit de peste tot. Unii aveau experiență în TV, alții terminaseră Literele, ceilați se pricepeau pe inginerie. Ca să nu mai vorbim că dispuneam și de specialiști în chimie”.

STEAUA BIFA UN NOU TITLU, UNIVERSITATEA CRAIOVA LUA CUPA

Revenind în zona de sport, cea de la care am plecat în această poveste frumoasă, scrisă cu litere de bucurie şi performanţă, în 1993, adică exact acum 22 de ani, Steaua Bucureşti câştiga un nou titlu de campioană a României.

Lotul echipei Steaua Bucureşti, sezonul 1992-1993. Golgeterii Ilie Dumitrescu şi Ilie Stan, pe rândul de sus, în dreapta

Ilie Dumitrescu se încununa drept golgeter al ţării, cu 24 de boabe trimise-n aţă, urmat, pe podium, de Ilie Stan, colegul de la Steaua, cu 20 de goluri, şi de rivalul Dorinel Munteanu, de la Dinamo, cu 15 mingi odihnite în plasă.

Aşa arăta clasamentul Divizei A, în sezonul '92-'93. Câte din aceste echipe le mai regăsim acum în prima ligă?

În Cupa României din 1993, după ce le-a trimis acasă, rând pe rând, pe Venus Lugoj, CSM Reşiţa, Universitatea Cluj şi Gloria Bistriţa, Universitatea Craiova ajungea în finală şi evolua împotriva Daciei Unirea Brăila.

Meciul se juca pe 26 iunie 1993, pe Stadionul Naţional, şi era câştigat de olteni cu scorul de 2-0. Au marcat, pe final de meci, în faţa a 10.000 de spectatori, Cristian Vasc şi Gheorghe Craioveanu.

Lung, Săndoi, Cristescu, Papură, Stângă, Neagoe, Gane, Craioveanu - ce fotbalişti

După 22 de ani, România nu mai are o "Generaţie de Aur", nici măcar una de argint, şi se califică rar la turnee finale, Steaua a ajuns să se cheme FCSB şi să fie alungată din Ghencea, iar Universitatea Craiova pur şi simplu nu mai există.

După 22 de ani, Antena 1 este tot aici, "Mereu Aproape", aşa cum v-a obişnuit! Sunt primii 22 de ani, prietenifacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI